"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

РФ не бачить передумов для знижки Україні на газ

Понеділок, 17 жовтня 2016, 12:39

В даний час немає передумов для надання знижки на російський газ для "Нафтогаз України".

Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак в інтерв'ю телеканалу "Росія 24", пише "Інтерфакс-Україна".

Він також зазначив, що Росія готова продати газ "Нафтогазу", але питання - в наявності фінансових ресурсів.

Міністр також висловив думку, що "Нафтогазу" необхідно додатково закачати в підземні газосховища ще 1,5-2 млрд куб. м газу.

Реклама:

"Поки для знижки на газ немає передумов, тому що відповідно до формули ціни за контрактом між "Газпромом" і "Нафтогазом" ціна абсолютно конкурентоспроможна і вона на рівні і навіть нижче цін, які складаються на європейському ринку", - підкреслив міністр.

Як повідомлялося,  у Стокгольмі завершились усні слухання в об’єднаній справі за взаємними позовами НАК "Нафтогаз України" та російського ПАТ "Газпром" щодо контракту на постачання газу до України.

Як відомо, в першому позові НАК "Нафтогаз" проти "Газпрому" містилися претензії на суму близько 6 млрд доларів.

"Нафтогаз" вимагав перегляду ціни на російський природний газ, яка була закріплена контрактом купівлі-продажу від 19 січня 2009 року.

Другий позов "Нафтогаз" проти "Газпрому" українська компанія подала в Стокгольмський арбітраж 13 жовтня 2014 року. Сума претензій за ненадані російською стороною обсяги газу для транзиту НАК тоді оцінив в 3,2 млрд доларів.

Нагадаємо, уточнена сума вимог НАК "Нафтогаз України" до "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі становить 14,23 млрд доларів.

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" в рамках розгляду в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма заявив вимоги щодо компенсації їй компанією "Газпром" сумарно понад 26,6 млрд доларів.

"Газпром" і "Нафтогаз" судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року.

Як повідомлялося, "Газпром" очікує рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом з "Нафтогазом" на постачання газу в кінці 2016 року - початку 2017, на транзит - в кінці січня 2017 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: