Катар занепокоєний перспективами Deutsche Bank

Понеділок, 17 жовтня 2016, 09:57

Члени королівської сім'ї Катару, які контролюють в цілому близько 10% акцій Deutsche Bank, стурбовані потенційними ризиками, які несуть в собі претензії американських регуляторів для банку.

Про це пише газета The Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела, передає "Інтерфакс-Україна".

За даними джерел, колишній прем'єр-міністр Катару шейх Хамад бен Ясіма бен Ябр ат-Тані як і раніше підтримує головного виконавчого директора Deutsche Bank Джона Крайана, а також голову ради директорів банку Пауля Ахляйтнер.

У той же час нещодавно інвестор зажадав від керівництва Deutsche Bank гарантій того, що вони роблять все можливе для врегулювання претензій міністерства юстиції США, продовжуючи при цьому фокусуватися на довгостроковій стратегії, відзначають джерела.

Реклама:

Як відомо, Deutsche Bank 15 вересня 2016 року оголосив, що Мін'юст США вимагає від нього виплатити штраф у розмірі 14 млрд дол для врегулювання претензій у справі про порушення при продажу іпотечних паперів в період з 2005 по 2007 рік.

Збереження хороших відносин з катарським інвесторами дуже важливо для Крайана, пише WSJ.

Глава Deutsche Bank не раз заявляв, що банк не має потреби в додатковому капіталі.

Однак в разі подальшого погіршення ситуації у керівництва банку, можливо, не залишиться вибору, і очевидно, що воно може звернутися до катарського інвестора за додатковим капіталом, відзначають експерти.

Одне з джерел WSJ зазначило, що катарські інвестори та їхні радники розглядають рекапіталізацію Deutsche Bank як потенційну можливість для інвестицій.

Королівська сім'я Катару в середині 2014 року придбала акції Deutsche Bank на 1,75 млрд євро, заплативши по 29,2 євро за акцію, в рамках додаткової емісії паперів на загальну суму 8 млрд євро.

Пізніше інвестфонди королівської сім'ї докуповували акції Deutsche Bank, збільшивши частку в банку майже до 10%, що робить її найбільшим акціонером банку.

У 2016 році акції Deutsche Bank подешевшали на 45%, і в даний час їх вартість становить близько 12,4 євро.

Таким чином, в результаті зниження ціни акцій банку королівська сім'я Катару втратила на паперах Deutsche Bank близько 1 млрд євро, якщо не брати до уваги різні види хеджування, які, за словами джерел WSJ, обмежили збитки.

Катар позиціонував себе, як довгостроковий інвестор Deutsche Bank, який в майбутньому має намір збільшити частку в банку, однак найближчим часом у нього немає подібних планів, зазначило одне з джерел.

Інвестори хотіли б дочекатися, коли ситуація навколо банку проясниться, додало джерело.

Вони також стурбовані зниженням прибутку Deutsche Bank і відтоком талановитих співробітників з ключових підрозділів, включаючи інвестбанк і сферу управління активами.

За словами джерел, катарські інвестори вимагають від Deutsche Bank гарантій того, що його керівництво зважує всі варіанти, в тому числі продаж бізнесу в сфері управління активами, на випадок, якщо величезний штраф зажадає від банку переходу до більш жорстких заходів, ніж планувалося.

Крайан раніше заявляв, що операції в сфері управління активами є життєво важливими для банку.

Нагадаємо, у середині вересня стало відомо, що найбільшому німецькому банку Deutsche Bank може бути пред'явлений штраф у розмірі до 14 мільярдів доларів з боку Мін'юсту США, який в ході розслідування виявив порушення банку при торгівлі іпотечними паперами.

26 вересня представник уряду ФРН Штеффен Зайберт заявив, що влада Німеччини не підтримуватиме фінансово Deutsche Bank, який опинився в "борговій ямі".

Deutsche Bank - найбільший за розміром активів банк Німеччини, заснований в 1870 році. Чистий збиток за 2015 рік становив 6,772 мільярда євро проти прибутку роком раніше на рівні 1,691 мільярда євро. Це перший річний збиток банку з 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: