"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Оточення Авакова вивело в офшор уранові родовища України

Четвер, 13 жовтня 2016, 10:31

Вищий адміністративний суд України зобов’язав Державну службу геології та надр видати ТОВ "Атомні енергетичні системи України" спеціальні дозволи на геологічну розвідку та видобуток урану в Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Таке рішення суд ухвалив 27 вересня, пишуть "Наші гроші".

З матеріалів судової справи відомо, що в лютому "АЕСУ" подала до Держгеонадр п’ять заяв про видачу їй спецдозволів на користування надрами на п’яти родовищах уранових руд.

Мова йде про Михайлівську площу, Сафонівську ділянку та Садову площу в Миколаївській області, а також про  Новогурівську ділянку та Сурську площу в Дніпропетровській області.

Реклама:

Фірма просила надати їй в користуванні ці надра на 5 років. У зверненні до Держгенонадр "АЕСУ" запропонувало видати їм спецдозволи без проведення аукціонів, так як перед цим фірма орендувала якісь цілісні майнові комплекси в контурах бажаних родовищ.

Але Держгеонадр відмовило фірмі, пославшись на нові правила, встановлені урядом в квітні. Ці зміни не передбачали видачі дозволів без проведення аукціонів навіть за наявності у фірми цілісного майнового комплексу.

Після цього "АЕСУ" подала позов до суду до чиновників розглянути її заявку і видати спецдозволи. В позові фірма стверджувала, що подала заявки раніше, ніж вступили в дію урядові зміни.

В кінці травня Окружний адміністративний суд, а пізніше і Київський апеляційний адміністративний суд визнали правоту "АЕСУ". Правильність цих рішень своєю ухвалою підтвердив тепер Вищий адміністративний суд України.

За даними ЗМІ, всі згадані в судовому рішенні площі та ділянки є високо перспективними та мають можливість приносити до 1 тисячі тонн урану в рік. Ця цифра еквівалентна показникам єдиного виробника уранового концентрату в Україні - ДП "Східний ГЗК".

Після отримання спецдозволів "АЕСУ" стане першим приватним підприємством в історії країни, яке отримало право видобутку уранової руди, концентрат якої використовується для при виробництві ядерного палива для атомних електростанції.

ТОВ "АЕСУ" в серпні минулого року заснували Даніїл Бєляєв, Віталій Якименко, Роман Дружбін, Олександр Настенко. Останній став керівником підприємства. Але нещодавно фірма змінила засновника - їм стало ТОВ "Ю-Тек Енерджи", прописане в штаті Делавер, що є внутрішнім офшором США. Керівником української фірми залишився Настенко.

Відмітимо, що попередні засновники "АЕСУ" також причетні до створення низки підприємств, які в останній рік отримали в користування цінні родовища.

В липні ці ж люди стали власниками маловідомих ТОВ "Укргаздоб" та ТОВ "Нафтогазенергопром", які весною за сумнівними схемами отримали від Держгеонадр спецдозволи на видобуток газу в Харківській області. І поки що ці люди залишаються засновниками цих фірм, окрім "АЕСУ".

Згаданий вище Роман Дружбін - колишній бізнес-партнер по ТОВ "Центральна нафтогазотранспортна компанія" Олександра Павлюченка, якого в  ЗМІ називають кримінальним "авторитетом" на призвісько Саша "Браслет".

Павлюченко є помічником нардепа з "Народного фронту" Ігоря Котвицького, який у свою чергу є давнім бізнес-соратником міністра МВС Арсена Авакова.

Як відомо,  Спеціалізована антикорупційна прокуратура з 31 грудня 2015 року здійснює процесуальне керівництво у справі про незаконне збагачення Котвіцького.

НАБУ розслідує виведення депутатом понад 40 мільйонів доларів закордон влітку 2015 року. 

Суд надав НАБУ доступ до низки рахунків та банківських документів у цій справі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: