"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати хочуть обмежити незалежність НБУ

Вівторок, 11 жовтня 2016, 20:19

Депутати чотирьох партій розробили законопроект, який визначає умови визнання діяльності Нацбанку незадовільною і підстави для дострокового звільнення керівників центробанку.

Відповідний законопроект щодо забезпечення прозорості діяльності НБУ і підвищення його відповідальності перед суспільством №5257 зареєстрований у Верховній Раді 10 жовтня, пише "Дело".

Ініціаторами документа виступили голова Радикальної партії Олег Ляшко, голова комітету ВР з питань фінансової політики Сергій Рибалка, Віктор Галасюк (обидва - Радикальна партія), співавторами стали Максим Поляков ("Народний фронт"), Леонід Козаченко і Михайло Довбенко (обидва - партія "блок Петра Порошенка"), Олег Лаврик ("Самопоміч").

Як повідомила прес-служба Рибалки, законопроект пропонує посилення відповідальності керівників НБУ та визначення порядку їх дострокового звільнення.

Реклама:

"Голова Нацбанку повинен нести персональну відповідальність за результати діяльності НБУ. Визнання діяльності центробанку незадовільною має бути підставою для дострокового звільнення його керівників. Зараз главу НБУ не можна звільнити за негативну роботу - така підстава відсутня в законі. Взагалі не визначений порядок дострокового звільнення керівників НБУ. Це потрібно виправити", - цитуються в повідомленні слова глави комітету Верховної Ради з питань фінансової політики.

Депутати пропонують конкретизувати термін, в який президент вносить до парламенту подання про дострокове звільнення глави НБУ, а також визначити, що рішення про визнання факту втрати главою центробанку бездоганної ділової репутації вправі прийняти парламент або президент України.

На думку депутатів, також необхідно надати раді Нацбанку ефективні інструменти для оцінки роботи НБУ.

Крім того, ряд пропонованих законопроектом змін стосуються підвищення вимог до інформування суспільства про діяльність центрального банку.

Зокрема, НБУ буде зобов'язаний докладно повідомляти про підстави віднесення банку до категорії неплатоспроможних, які заходи було вжито, щоб цього не допустити, а також публікувати трирічну звітність такого банку.

Законопроект також передбачає обов'язок НБУ публікувати щокварталу, а при наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи - щомісяця, показники, що характеризують фінансову стійкість банківської системи, обсяги кредитування економіки і заборгованість за кредитними операціями банків.

Згідно з проектом документа, обов'язковому оприлюдненню підлягають результати аналізу ради НБУ щодо відповідності поточної ситуації та оперативних рішень правління до основних принципів грошово-кредитної політики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: