У Гонтаревої заспокоїли, що валютний ринок під контролем

Середа, 7 вересня 2016, 09:40

Національний банк України заявляє про повну контрольованість ситуації на валютному ринку і підтверджує цільовий прогноз інфляції 12% на поточний рік.

Про це сказав директор департаменту монетарної політики і економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук в ефірі "Громадського".

"Волатильність не виходить за межі надмірної: динаміка обмінного курсу залишається узгодженою з нашими цілями по інфляції 12% в цьому році і 8% - в наступному", - сказав Ніколайчук.

За його словами, зміни валютного курсу в кінці літа-початку осені були прогнозованими і зв'язувалися з сезонним зростанням попиту на валюту.

Реклама:

Однак до цього фактору додалися і кілька непрогнозованих: "зниження цін на зернові і певна нервозність з ситуацією в Криму і на сході країни".

У той же час Ніколайчук наголосив, що ситуація на валютному ринку залишається нормальною.

"У нас є можливості для контрольованості процесу", - зазначив він, нагадавши про розмір золотовалютних резервів НБУ в 14,1 млрд дол.

Директор департаменту уточнив, що нормальної волатильністю курсу в середньостроковому періоді вважаються коливання до 10-20%.

"Ненормальною (волатильність) стає тоді, коли починає сама по собі генерувати панічна поведінка населення, надмірний попит на валюту, перенесення девальвації на ціни і вихід інфляції за межі наших цільових показників", - пояснив Ніколайчук.

Він нагадав, що в стратегії НБУ закладені три основних мети інтервенцій: акумулювання резервів, згладжування короткострокових коливань і зменшення волатильності, а також допомога основному монетарному інструменту - процентній ставці - в досягненні інфляційних цілей.

За словами представника НБУ, поки мова йде лише про згладжування волатильності.

Він додав, що очікуване в вересні отримання третього траншу кредиту Міжнародного валютного фонду за програмою EFF стане стабілізуючим фактором у цій ситуації.

У той же час в середньостроковій перспективі курс гривні більше залежить від динаміки цін на український експорт, темпи реформ і якості держбюджету-2017, зазначив Ніколайчук, нагадавши, що Нацбанк традиційно не оголошує жодних курсових орієнтирів.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!