На "Роттердам+" подали до суду

Понеділок, 5 вересня 2016, 11:40

Експерт у сфері енергетики Андрій Герус подав позов у Київський окружний адміністративний суд, щодо скасування постанови НКРЕКП від 3 березня 2016, відомої у народі як "Роттердам+".

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, юридичний позов базується більше на формальних підставах.

Крім того, експерт назвав причини, через які був поданий позов.

Реклама:

"Регулятор ніяк не реагує на публічну експертну критику, навіть якщо вона обґрунтована. НКРЕКП досі не надав повний розрахунок згідно з формулою ціни вугілля та е/е, отже, є що приховувати", - пише експерт.

Також, за його словами, "Роттердам+" не дав обіцяного ефекту щодо незалежності і гарантованості у поставках вугілля.

 

Стосовно методології "Роттердам+", Герус зазначив, що вона дає вигідну формулу для ціни вугілля, у той час інші види палива (газ, мазут) не привязані цією методологією до якихось європейських бірж."Запаси вугілля на кінець серпня на 40%-45% нижче, аніж рік тому, коли ніякого "Роттердаму+" не було. Тобто "Роттердам+" введений виключно для додаткової вигоди ("додаткових чайових") деяким виробникам е/е", - констатує Герус.

За його словами, методологія хибна з точки зору прив'язки до імпортного, а не експортного паритету, а також не враховує різниці у ціноутворення у ситуації, коли країна є нетто-імпортером або нетто-експортером.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам плюс" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: