Нацбанк хоче обмежити доступ банків до валютних аукціонів

П'ятниця, 30 вересня 2016, 20:06

У Нацбанку планують обмежити вільний доступ банків до валютних аукціонів, допускаючи на торги тільки найбільших учасників.

Про це повідомив заступник голови Нацбанку Олег Чурій в ході Ukrainian Financial Forum, передає Delo.ua.

"Кілька банків з найбільшими оборотами будуть маркетмейкерами. Вони повинні забезпечити ліквідність і будуть допущені до аукціонів", - повідомив Чурій.

За його словами, поява такого інституту сприятиме розвитку ринку.

Реклама:

При цьому він не уточнив, коли в Україні з'явиться інститут маркетмейкерів, але зазначив, що цієї осені регулятор почне обговорення з ринком формату роботи майбутнього інституту в тому числі зобов'язання маркетмейкерів.

"Точно будуть чіткі критерії. Ми не будемо вибирати банки суб'єктивно. Хто підходить за критеріями, той зможе бути маркетмейкером. Питання в тому, що такі банки захочуть в замін. З одного боку, вони повинні забезпечити підтримку ліквідності, з іншого - отримають гнучкі ліміти і доступ до аукціонів НБУ", - сказав він.

"Зараз аукціони для всіх, але ми намагаємося регулювати ринок в цілому, а не займатися операційною діяльністю з дрібними банками. По 100 тисяч купувати і продавати це не є наша мета. Якщо ринок ліквідний, цим повинні займатися великі банки, маркетмейкери: купувати у НБУ і розпродавати далі по ринку", - підкреслив Чурій.

За словами заступника голови Нацбанку, чіткої цифри, що визначає скільки таких банків має бути, немає.

Як повідомлялося, у серпні 2016 року платіжний баланс було зведено з незначним профіцитом 16 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!