МЕРТ ініціює три пілотні проекти з централізації держзакупівель

Четвер, 29 вересня 2016, 09:34

Міністерство економічного розвитку пропонує на термін до кінця 2017 року запустити три пілотні проекти з централізації державних закупівель.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник міністра Максим Нефьодов.

"Реформа держзакупівель - це 14 елементів, в тому числі централізація закупівель. Коли 25 тисяч тендерних комітетів, то очікувати від них професійної або чесної поведінки, що ми всюди наберемо професійні кадри або за всіма будемо стежити - це, м'яко кажучи, смішно", - пояснив Нефьодов, який курирує реформу держзакупівель в МЕРТ.

Він підкреслив, що централізація закупівель - це правильний крок з точки зору концентрації експертизи та переходу до оптових контрактів, які завжди дешевше.

Реклама:

У той же час Нефьодов зазначив, що організація такої централізації є складним питанням, зокрема, ця тема тільки набирає популярність в Європі, тому існує безліч різних варіантів, як це може бути зроблено.

"Тому ми хочемо зробити три пілоти. Подивимося рік, як це буде... Це важливий крок, і економія від нього може бути не менше, ніж від самих електронних закупівель", - підкреслив заступник голови МЕРТ.

Він уточнив, що, швидше за все, буде три окремих підприємства, які займуться такими централізованими закупівлями.

"Донецька область дасть щось своє, мерія якогось міста, з якою ми домовимося, дасть щось своє. На рівні секретаріату Кабміну ми теж думаємо. Можливо, це буде ДП "Проззоро", можливо, інше підприємство", - сказав Нефьодов.

МЕРТ вже розробило проект розпорядження Кабінету міністрів про реалізацію пілотного проекту зі створення та організації діяльності централізованої закупівельної організації на період до кінця 2017 року.

Згідно з ним, секретаріат Кабміну і центральні органи виконавчої влади самостійно приймають рішення про участь в ньому, а централізована закупівельна організація може здійснювати закупівлю товарів і послуг відповідно до переліку, затвердженого МЕРТ.

Передбачається також, що вона організовує і проводить процедури закупівель і закупівлі за рамковими угодами в інтересах замовників на безкоштовній основі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: