Прокуратура взялася за продаж 12,7% "Київенерго" - ЗМІ

Середа, 28 вересня 2016, 08:51

Прокуратура Києва порушила кримінальне провадження дворічної давнини, яке може торкнутися власника СКМ Ріната Ахметова, а також бізнесменів Василя Хмельницького та Андрія Іванова.

Про це пише ЛІГА.net

Як повідомляється, 15 вересня за клопотанням прокуратури Печерського районного суду Києва прокуратурі дозволили провести позапланову перевірку фінансово-господарської діяльності "Київенерго" у справі про виведення з комунальної власності 12,73% компанії в 2007 році.

Цей пакет акцій спочатку був переданий "Київенергохолдингу", яким володіли Хмельницький і Іванов, а потім через ряд сумнівних угод виведений з власності Києва і проданий холдингу "ДТЕК" Ріната Ахметова, пише видання.

Реклама:

Нагадаємо, "Київенерго" була створена в 1995 році. Компанія забезпечує виробництво тепла і електроенергії для 75% киян, будучи однією з найбільших енергокомпаній в країні з річною виручкою понад 18 млрд грн (за 2015 рік. - Ред).

Як відомо, Київська міська рада стала одним з власників "Київенерго" в 1999 році, отримавши 12,7% акцій. Мажоритарним пакетом компанії в розмірі 50% + 1 акція була держава в особі НАК "Енергетична компанія України".

"Частка Київенерго була продана "ДТЕК" Ахметова з однієї простої причини: вони зробили хорошу пропозицію, - говорив в інтерв'ю Forbes в 2013 році бізнес-партнер Хмельницького Іванов. - Ми розуміли, що досвід в менеджменті підприємств, пов'язаних з енергетикою, у них набагато більший".

Хмельницький стверджував, що в підсумку продав весь "Київенергохолдинг" структурам В'ячеслава Супруненка, депутата Київради - і на той момент зятя Черновецького.

"Тиску не було (з метою продажу. - Ред.). "Київенергохолдинг" ми продали, так як нам там було некомфортно працювати, контролю не було, - розповідав Хмельницький. - Нас не змушували продати акції або віддати частину бізнесу".

Справу про відчуження акцій "Київенерго" було відкрито прокуратурою ще в липні 2014 року. З тих пір про неї ніхто нічого не чув. Рішення Печерського суду від 15 вересня цього року - перше через більш ніж два роки після відкриття провадження, за даними Єдиного реєстру судових рішень.

Сумнівні, на думку столичної прокуратури, схеми з пакетом акцій "Київенерго" допомогли Ахметову стати мажоритарним власником компанії.

"З 2007 по 2012 рік 12,73% акцій "Київенерго" шляхом кількаразового відчуження, в тому числі за участю підприємств, установ, організацій нерезидентів, передано в групу компаній ДТЕК", - наголошується в судовому рішенні.

У 2012 році Фонд державного майна на приватизаційному конкурсі продав ще 25% "Київенерго" "ДТЕК" за 450,5 млн грн при стартовій ціні 432,3 млн. Після цього холдинг Ахметова сконцентрував 72,4% столичної компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: