З 2017 року виробникам дозволили щомісяця піднімати ціни на електрику

Вівторок, 27 вересня 2016, 14:42

З 1 січня 2017 року ліцензіати з постачання електричної енергії за регульованим тарифом зможуть підвищувати тарифи на електроенергію щомісячно, але не більш ніж на 3%.

Про це йдеться в Порядку ринкового формування роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається споживачам, передає "Укрінформ".

"Перехід до ринкового формування роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається споживачам, здійснюється поетапно", - йдеться у розділі постанови "Порядок розрахунку роздрібних тарифів на електричну енергію для споживачів 1 та 2 класів напруги на території України".

Як наголошується, на першому етапі граничний рівень підвищення тарифів не може перевищувати 3% від рівня тарифів на 1 грудня 2016 року з подальшим щомісячним підвищенням не більш ніж на 3% від рівня тарифів попереднього місяця.

Реклама:

Роздрібні тарифи для споживачів електричної енергії 1 та 2 класів напруги на території України на період відходу від застосування єдиних роздрібних тарифів на електроенергію установлюватимуться НКРЕ щомісячно, на підставі даних ліцензіатів з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, до повного відходу від застосування єдиних роздрібних тарифів.

Якщо в розрахунковому місяці не застосовувався граничний рівень підвищення тарифів для жодного з ПРТ, то із зазначеного місяця відбувся повний відхід від застосування єдиних роздрібних тарифів.

Рішення НКРЕ щодо встановлення роздрібних тарифів оформлюватиметься постановою та оприлюднюватиметься не пізніше ніж до 23 числа місяця, що передує розрахунковому.

Як йдеться у повідомленні про офіційне оприлюднення Порядку ринкового формування роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається споживачам, даний нормативний акт було опубліковано в "Офіційному віснику України" 23 вересня 2016 року.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам плюс" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!