Суд вирішив стягнути з "Нафтогазу" на користь "Укртрансгазу" 924 мільйонів

Понеділок, 26 вересня 2016, 11:29

Господарський суд Києва вирішив стягнути з НАК "Нафтогаз України" на користь оператора газотранспортної системи компанії "Укртрансгаз" 924,832 млн гривень боргу за надані оператором ГТС послуги балансування природного газу в 1 півріччі 2016 року.

Про це йдеться в рішенні суду, пишуть Українські новини.

Як зазначається, "Укртрансгаз" встановив місячний небаланс "Нафтогазу" за січень - 45,147 млн куб. м, за лютий - 32,462 млн куб. м, за березень - 29,818 млн куб. м, за квітень - 6,644 млн куб. м, за травень - 5,092 млн куб. м, за червень - 3,218 млн куб. м.

"Нафтогаз" стверджує, що, за його даними, небаланс газу в зазначений період у нього не виникав і послуги з балансування він не замовляв.

Реклама:

Згідно з позицією "Нафтогазу", заявлені "Укртрансгазом" обсяги небалансу газу повинні вважатися несанкціонованим відбором, оскільки компанія взагалі не замовляла послуги з транспортування цілому ряду споживачів, які цей газ витратили.

На думку "Нафтогазу", саме "Укртрансгаз" несе відповідальність за втрату або недостачу прийнятого до перевезення вантажу (газу), який надійшов в ГТС для транспортування, оскільки як перевізник не забезпечив його збереження за межами представлених "Нафтогазом" номінацій.

До того ж, на думку "Нафтогазу", "Укртрансгаз" як оператор ГТС мав можливість обмежити або припинити постачання газу певним споживачам при перевищенні допустимого рівня небалансу.

У березні "Нафтогаз України" ініціював введення вимоги щодобового балансування газу операторам ГТС замість чинного на даний час щомісячного.

Згідно з проектом "Плану пріоритетних дій Кабінету Міністрів на 2016 рік", Кабмін має намір впровадити IT-систему для забезпечення добового балансування газу в 4 кварталі 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!