Уряд пом’якшив умови "зарплатного рабства"

П'ятниця, 23 вересня 2016, 16:00

Державні банки позбавили автоматичного права на обслуговування бюджетників та пенсіонерів. Відтепер вони проходитимуть конкурсний відбір разом з іншими банками, що відповідають вимогам оновленої постанови Кабінету міністрів "Про деякі питання виплати пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ".

Таким чином, уряд скасував дві вимоги попередньої постанови КМУ № 37 – щодо наявності облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в обсязі не менш як 20% регулятивного капіталу банку, а також вимогу щодо випуску не менше 10% карток національної платіжної системи "Простір". Проте оновлена постанова все ще містить вимоги, що суттєво звужують коло комерційних банків, які зможуть взяти участь в конкурсі на обслуговування працівників бюджетної сфери та пенсіонерів.

Зокрема, це вимога щодо наявності не менше 1% активів від усієї банківської системи. З меншою часткою ринку до конкурсу допустять лише банки з іноземним капіталом, що мають міжнародний рейтинг інвестиційного класу від міжнародно-визнаних рейтингових агенцій або у яких держава володіє часткою понад 75%.

"Позитивом є те, що уряд нарешті прислухався до НАБУ та скасував преференції для державних банків, яким раніше дозволялося обслуговувати бюджетників та пенсіонерів поза будь-якими конкурсами. Це порушувало права решти банків на рівні умови конкуренції. І це було причиною, чому ми подали до суду на Кабінет міністрів", - зазначає голова Ради НАБУ Роман Шпек.

Реклама:

Крім того, згідно оновлених правил, діятиме одна вповноважена комісія на відбір банків для виплат при Міністерстві фінансів. До її складу ввійдуть представники Міністерства соціальної політики, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Державної казначейської служби і Національного банку України. Раніше ж діяло дві аналогічні комісії при Міністерстві фінансів і Міністерстві соцполітики.

На переконання голова Ради НАБУ Романа Шпека, в новій постанові справедливості більше, але вона все одно не дає українцям повного права вільно обирати банк для обслуговування без вказівки держави.

"В Україні працює чимало банків, частка ринку яких менша за 1%, але вони надійні та активно розвиваються. Крім того, деякі банки з іноземним капіталом, згідно постанови, стають заручниками економічної ситуації в країні, де зареєстрована їхня материнська структура. Адже всі чудово знають, що рейтинг банку не може бути вищим за рейтинг країни в якій знаходиться його материнська компанія", - додає Роман Шпек. За підрахунками НАБУ, новим вимогам Кабінету міністрів відповідають лише 14 банків зі 100 нині працюючих в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!