"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ, Алієв і Фукс ділять БЦ "Парус" - ЗМІ

П'ятниця, 23 вересня 2016, 11:36

Девелопер Вагіф Алієв викуповує 50% у великому київському бізнес-центрі "Парус" у свого партнера Дмитра Фірташа.

Про це повідомили кілька співрозмовників в оточенні обох бізнесменів, пише ЛІГА.net.

Як повідомляється, передача прав на половину ТЦ буде безгрошовою. За частку в "Парусі" Алієв повинен погасити понад 50 млн доларів боргу компанії Фірташа.

Group DF Фірташа володіла половиною "Паруса" через компанію "Передові технології плюс". Решта 50% зараз контролює компанія "Мандарин Плаза" Вагіфа Алієва.

Реклама:

"Частка компанії "Мандарин Плаза" в бізнес-центрі "Парус" не змінилася", - повідомив перший заступник голови правління "Мандарин Плаза" Олександр Черницький.

 "Я це не коментую", - сказав керуючий директор Group DF Борис Каснянскій.

Алієв також відмовився від коментарів, пославшись на незавершеність угоди.

Бізнес-центр "Парус" - одна з перших будівель класу А, яку було побудовано в Києві.

Інформація про переуступку боргу компанії Фірташа має непряме підтвердження. Станом на кінець 2015 року "Передові технології плюс" заборгували банкам 1,3 млрд грн, говориться в звітності компанії.

Приблизно в таку ж суму оцінюється частка бізнесмена в торговому центрі.

"Ринкова вартість "Парусу" становить 80-100 млн дол", - говорить співвласник девелоперської компанії XXI Століття Олег Салмін.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, кінцевим бенефіціаром компанії "Передові технології плюс" нещодавно став нікому не відомий Андрій Петіченко. Він же очолив компанію 2 червня цього року.

Протягом останніх п'яти років Алієв підсилює свої позиції на київському ринку нерухомості. Цього року девелопер має намір відкрити один з найбільших в столиці торгово-розважальних центрів Lavina Mall, а в наступному - Blockbuster Mall і Ocean Mall.

Також він придивляється до проекту будівництва найбільшого на лівому березі торгово-розважального центру "Вирлиця". За його словами, в планах будівництво восьми великих торгово-розважальних центри практично в кожному районі міста. З них три будуть розташовані на Лівому березі.

Для інвестицій в частину своїх проектів в кінці минулого року бізнесмен продав Arena Entertainment площею близько 6 000 кв м, щоб завершити будівництво Lavina, Blockbuster і другої черги Ocean Plaza". Кілька тижнів тому була завершена угода з продажу бізнес-центру Senator.

"Його купили іноземці", - говорить Алієв.

Крім того, близько 1,5 млрд грн "Мандарин Плаза" заборгувала кільком українським банкам. Звідки у нього гроші на покупку половини Фірташа в "Парусі?
Купівлею бізнес-центру цікавився російський підприємець Павло Фукс, розповіли два великих українських бізнесмена.

За однією з версій, ще до виходу Фірташа Алієв вів з Фуксом переговори про продаж своєї половини "Парусу". Співрозмовник в оточенні Алієва каже, що переговори були, але нічим не закінчилися. Алієв стверджує, що не продавав своєї половини бізнес-центру.

У прес-службі MosCityGroup не відповіли на запит.

Фукс - виходець з Харкова, власник MosCityGroup - девелопера проекту Москва Сіті в російській столиці.

У 2008 році його компанія планувала масштабне будівництво в Києві на Рибальському острові, по сусідству з клубом "П'ятий елемент" Петра Порошенка та Ігоря Кононенко. Але криза змусила відкласти плани.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: