НБУ заборонив операції зі своїми депозитними сертифікатами на біржі

Четвер, 22 вересня 2016, 20:09

Національний банк змінив порядок проведення операцій зі своїми депозитними сертифікатами, виключивши можливість проведення операцій з ними за допомогою участі в торгах на біржі.

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №387, яка набирає чинності завтра, 23 вересня, пише УНІАН.

Як наголошується в повідомленні, регулятор прийняв таке рішення з урахуванням рекомендацій Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, оскільки депозитні сертифікати НБУ є одним із стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи та борговим зобов'язанням центрального банку, і при цьому не відносяться до цінних паперів або фінансових інструментів.

За оцінками НБУ, це рішення не буде мати негативних наслідків для інвестиційних можливостей банків, оскільки з початку року їх зацікавленість у біржовій торгівлі депозитними сертифікатами істотно ослабла через поступове зниження облікової ставки.

Реклама:

Зокрема, якщо в січні-травні банки уклали 112 біржових угод на загальну суму 11,2 млрд грн, то з червня жодної біржової угоди не було.

При цьому регулятор зазначив, що у банків залишається можливість укладати угоди з депозитними сертифікатами НБУ на позабіржовому ринку, що більш поширено, ніж угоди на біржовому ринку.

Як відомо, 15 вересня правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 15% річних з 16 вересня 2016 року.

Нагадаємо, 28 липня правління Національного банку знизило облікову ставку до 15,5% річних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: