Кабмін доручив Міненерго розібратися з конкурсом на Юзівській площі

Середа, 21 вересня 2016, 12:58

Кабмін доручив Міненерговугілля створити робочу групу із залученням інших відомств і силовиків для перевірки дотримання законності при проведенні конкурсу із залучення інвестора для розробки Юзівської площі (Харківська та Донецька області).

Відповідний витяг з протоколу засідання Кабміну від 14 вересня оприлюднила депутат Ради від "Самопомочі" Вікторія Войціцький в Facebook, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, в робочу групу мають увійти представники Мінекономторгівлі, МВС, МЗС, Мінекології, Мін'юсту, Держгеонадр, Держфінмоніторингу, НАК "Надра України", ГПУ і СБУ.

За згодою до групи також можуть увійти народні депутати.

Реклама:

Як повідомлялося, партія "Народний фронт" з урядової коаліції, а також парламентська група "Єврооптимісти" назвали непрозорим і непублічним конкурс по залученню інвестора для розробки Юзівської площі, зажадавши від уряду детальної інформації про його проведення.

Раніше розробкою Юзівської площі планувала зайнятися Shell, проте в кінці 2014 року вирішила вийти з проекту через бойові дій на Донбасі, завершивши цей процес до вересня 2015 року.

В кінці жовтня 2015 року ТОВ "Надра Юзівська", підконтрольна НАК "Надра України", оголосило новий конкурс із залучення інвестора для розробки Юзівської площі.

Переможцем цього конкурсу в кінці липня була оголошена Yuzgaz.

Її засновником є інвестиційний фонд Emerstone Energy, що входить в Emerstone Capital Partners бізнесмена Ярослав Кінах (Jaroslav Kinach).

Кінах також був президентом Iskander Energy, яка планувала займатися відновленням свердловин з видобутку метану вугільних пластів у Донецькій області. У 90 роках минулого століття він очолював представництво Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні.

Юзівська ділянка площею 7886 кв. км знаходиться в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей.

За оцінками "Надра України", потенціал Юзівської площі перевищує 3 трлн куб м умовного палива, а базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток в 10 млрд куб. м, оптимістичний - в 20 млрд куб. м.

Yuzgas в разі затвердження урядом компанії як учасника УРП отримає в ньому 90%, тоді як частка "Надра Юзівської" скоротиться з 100% до 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: