"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС хоче підписати "зимовий пакет" про постачання газу з Україною і РФ

П'ятниця, 2 вересня 2016, 15:08

Європейська комісія допускає, що в осінньо-зимовий період Україна і Євросоюз знову вдадуться до практики використання так званого "зимового пакету", або тристороннього протоколу організації поставок газу до України за участю російської сторони.

Про це заявив віце-президент ЄК Марош Шефчович журналістам у п'ятницю, передає УНІАН.

За словами віце-президента, така форма відносин виправдала себе і є ефективною.

"Ми вже підтвердили корисність тристороннього протоколу, в якому визначалися всі чутливі питання і гарантії фінансової сторони. Ми сподіваємося, що підписати такий протокол можна буде знову. Я готовий працювати в цьому напрямку. Я вже звернувся до російської сторони, щоб провести переговори, готовий поїхати до Москви", - сказав Шефрович.

Реклама:

"Ми не визначилися з датою переговорів і працюємо над програмою візиту. Але зі свого боку я готовий забезпечити посередництво, щоб ми могли гарантувати безпечні поставки газу для громадян України та забезпечити транзит", - заявив він.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман також наголосив, що Україна готова провести переговори щодо "зимового пакету", однак підпише документ на своїх умовах.

Україна вперше застосувала практику підписання тристоронніх протоколів про поставки газу в 2014 році у зв'язку з відмовою виконувати умови контракту на поставку палива від 2009 року і оскарженням умов цього контракту в Арбітражному суді Стокгольма.

Особливістю цього протоколу є те, що він підписується трьома сторонами - Україною, Росією і Європейською комісією.

У документі обумовлюються терміни, обсяги поставок газу, а також його ціна на весь період дії документа. Виходячи з усталеної практики, дія протоколу обмежується закінченням опалювального сезону - 31 березня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!