"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна може накопичити 17 мільярдів кубів газу без "Газпрому" - міністр

Понеділок, 19 вересня 2016, 16:02

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик спростував слова голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва про неможливість збільшити запаси газу в українських підземних сховищах до 17 млрд кубометрів без прямої закупівлі його у ВАТ "Газпром".

Про це сказав глава Міненерговугілля журналістам у Києві в понеділок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Збільшити запас до 17 млрд кубометрів газу за рахунок імпорту виключно з ЄС можливо. Коли ми зустрічалися з Вишеградською четвіркою, обговорювали це питання. Є потужності з Угорщини, за Іінтерконнектором - з Польщею: це лише ми недобудували, а поляки все зробили. Так що у нас за потужністю можна навіть не 17 млрд кубометрів газу закачати", - сказав він.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз" виступає проти накопичення 17 млрд кубометрів газу в ПСГ, вважаючи достатнім мати 15,1 млрд кубометрів.

Реклама:

На думку Коболєва, закачування великих обсягів газу, якими в міністерстві хочуть покрити недостачу вугілля, призведе до суттєвих ризиків та фінансових втрат для НАК, а також до тиску на валютний ринок і подорожчання електроенергії.

"Щоб купити такий обсяг газу до початку сезону, враховуючи, що потужності на імпорті заповнені і обмежені, нам зараз треба було б йти до росіян. Іншого варіанту немає. Хтось хоче перевести в "Газпром" 500 млн доларів і подивитися, що вони відправлять газ в обмін чи не відправлять? Я нікому не раджу цього робити, враховуючи весь обсяг проблем", - казав раніше Коболєв.

Нагадаємо, запаси газу в українських підземних сховищах газу з 10 вересня по 17 вересня зросли на 3,4%, або на 444 млнкубометрів, - до 13,556 млрд кубометрів з 13,112 млрд кубометрів .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!