У Fitch занепокоєні здатністю України реалізовувати реформи

П'ятниця, 16 вересня 2016, 17:43

Рішення виконавчої ради Міжнародного валютного фонду надати Україні кредитний транш на 1 млрд доларів є позитивним фактором, проте не знімає занепокоєння щодо спроможності країни реалізовувати реформи, погоджені з фондом.

Про це повідомляється в прес-релізі рейтингового агентства Fitch Ratings.

"Політична невизначеність і непроста програма реформ означають, що не можна виключати затримки з виділенням коштів в Україні в рамках програми МВФ в майбутньому, що вказує на збереження у країни зовнішніх факторів вразливості", - зазначено в документі.

Fitch нагадує, що надання Україні третього кредитного транша було відкладено майже на один рік, оскільки політична напруженість призвела до втрати попереднім коаліційним урядом більшості в парламенті і ускладнила проведення реформ урядом Володимира Гройсмана, який вступив на посаду у квітні.

Реклама:

Зміни, що відбулися з моменту схвалення агентством Fitch суверенного рейтингу України на рівні "CCC" у травні 2016 року, свідчать, що новий уряд країни зробить кроки з отримання відкладеного транша МВФ, але при цьому прогрес з необхідними реформами буде частковим.

"Здатність уряду забезпечувати подальші структурні реформи залишається невизначеною. Він не має стійкої більшості в парламенті, а дисципліна в лавах деяких партіях є слабкою", - вважає Fitch.

Агентство також відзначає послаблення фінансового тиску на Україну в 2016 році, хоча і в контексті більш високих реальних процентних ставок і заходів валютного контролю.

"Резерви збільшилися в цьому році, оскільки центральний банк купив іноземну валюту на 1,8 млрд доларів, уряду вдалося здійснити випуски в іноземній валюті на внутрішньому ринку, і має місце деякий приплив капіталу. Однак резерви, як і раніше, на низькому рівні, зовнішня ліквідність є слабкою, а попит на іноземну валюту штовхає гривню вниз", - повідомляється в прес-релізі.

Низький суверенний рейтинг України відображає реструктуризацію в минулому році єврооблігацій країни, а також зберігається ризик затримок з припливом зовнішньої підтримки, яка підкріплює резерви і макроекономічну стабільність.

Хоча короткостроковий ризик ще одного суверенного дефолту згладжується необтяжливим графіком погашення до 2019 року, підвищення рейтингу є малоймовірним доти, доки влада країни не демонструватиме на практиці спільне виконання програми МВФ, вважають в Fitch.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!