Нацбанк знизив облікову ставку до 15%

Четвер, 15 вересня 2016, 14:02

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 15% річних з 16 вересня 2016 року.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як наголошується, пом’якшення монетарної політки обумовлено подальшим зниженням ризиків для цінової стабільності та узгоджується з цілями щодо інфляції - 12% на 2016 рік та 8% на 2017 рік.

Реклама:

"Динаміка споживчих цін в останні місяці відповідала прогнозу Національного банку, опублікованому в Інфляційному звіті. Так, у серпні 2016 року інфляція становила у річному вимірі 8,4%", - йдеться у повідомленні.

У НБУ повідомили, що інфляційний тиск, зумовлений фундаментальними факторами, продовжував послаблюватися.

"Про це свідчить подальше уповільнення базової інфляції - до 7,4% у річному вимірі. Як і передбачалося, це зумовлювали низький сукупний попит, висока пропозиція продовольчих товарів та стримана грошово-кредитна політика. На цьому тлі подальше покращення продемонстрували також інфляційні очікування як серед населення, так і серед бізнесу та експертної спільноти", - повідомляє прес-служба.

Згідно з повідомленням, з огляду на невизначеність щодо ситуації на зовнішніх ринках Національний банк залишає монетарні умови достатньо стриманими.

"У разі продовження послаблення ризиків для цінової стабільності Національний банк і надалі пом’якшуватиме монетарну політику для підтримки відновлення економічного зростання", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 28 липня правління Національного банку знизило облікову ставку до 15,5% річних.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики. 

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: