"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Бориспіль" купив у росіян детектори вибухівки через чеську "прокладку"

Четвер, 15 вересня 2016, 12:07

Прокуратура Києва розслідує придбання аеропортом "Бориспіль" у 2015 році детекторів вибухових речовин російського виробництва на 4,31 млн гривень.

Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 8 вересня, передають "Наші гроші".

У вересні 2014 року уряд постановою 829-р заборонив придбання за державні кошти товарів, робіт і послуг у компаній з Росії.

У грудні 2015 року "Бориспіль" провів тендер на детектори вибухівки, переможцем якого стало ТОВ "Проектно-технічний центр". Фірма стверджувала, що продає обладнання "Inward Detection". Однак встановлено, що фактичним виробником є російська компанія "Діагностік-М", а чеську фірму було створено з метою реалізації російської продукції на території України.

Реклама:

Також повідомляється, що сертифікація детекторів вибухових речовин проводилась з порушеннями законодавства, у зв’язку з чим, "Проектно-технічний центр" переміг у тендері, надавши недостовірні дані.

Слідчі вважають, що схема була створена та організована директором фірми "Проектно-технічний центр". Також до схеми було залучено службовців ДП "Бориспіль", Державіаслужби і Державної фіскальної служби. У подальшому, за інформацією слідчих, 4,3 млн гривень були перераховані фірмі, що контролюється резидентом з Росії.

"Проектно-технічний центр" зареєстрований на Сергія Мухінка, раніше співзасновником також був Віталій Бурмістров. Директорами фірми в останні роки були Ігор Кухаренко, Сергій Мухін, Віталій Бурмістров, Сергій Зорін. Чеська компанія "Inward Detection" записана на Володимира Усачова з Москви.

Крім того, слідство хоче перевірити можливі зловживання і на інших тендерах аеропорту "Бориспіль".

Йдеться про контракт із ЗАТ "ESSPO" вартістю 13,7 млн гривень. Слідчі мають інформацію, що службові особи аеропорту "Бориспіль" сприяли перемозі компанії, можливо шляхом заміни конвертів тендерної пропозиції.

Інша закупівля – послуги харчування пасажирів у ПП "ТІДІ Лтд" на 42,3 млн гривень. Прокурор вважає, що тендер мав дискримінаційну вимогу, яка минулого року була відсутня – виконання типових контрактів. Зміна технічного завдання дала можливість вказаній компанії отримати перемогу.

Крім того, послугами бізнес залу терміналу "Д" користується значно менше людей, ніж передбачено у сумі закупівлі.

Переможець тендеру щодо протильодотворної рідини для протикригової обробки повітряних суден вартістю 63,5 млн гривень. "Franstir, s.r.o." постачає товар за завищеними цінами.

Переможцем тендеру з будівництва насосно-фільтраційної станції ЦЗС стало ТОВ "ТК Сервістех" з ціною 92 млн гривень.

Прокуратура стверджує, що підприємство завищує обсяги виконаних робіт, порушує будівельні норми, що в майбутньому може унеможливити введення об’єкта в експлуатацію.

23 серпня суд призначив ревізію фінансово-господарської діяльності ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" за період з 1 січня 2015 року по 23 серпня 2016 щодо вищезгаданих тендерів.

Державній аудиторській службі дали 15 днів на перевірку. Але у зв’язку з великим обсягом документів прокуратура звернулась до суду про продовження строку ревізії. Суд задовольнив клопотання і продовжив ревізію на 5 днів із 17 вересня 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: