НБУ пом'якшив обмеження на валютному ринку

Середа, 14 вересня 2016, 23:05

Національний банк України продовжує поступово пом’якшувати тимчасові адміністративні обмеження.

Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Як зазначається, відтепер клієнти банків зможуть отримувати готівкові кошти в іноземній валюті або банківських металів з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати на суму до 250 тис. гривень на добу на одного клієнта (в еквіваленті). Раніше ця сума становила 100 тис. гривень.

Також, компанії-резиденти, які отримали від нерезидентів кредити або позики, зможуть купувати іноземну валюту для погашення такої заборгованості навіть за наявності на їх рахунках власних коштів в іноземній валюті на суму понад 25 тис. доларів.

Реклама:

"Це буде дозволено лише за умови цільового використання придбаних валютних коштів – якщо як придбана, так і наявна власна іноземна валюта буде використовуватися для погашення таких зобов’язань. Мета цього кроку – спростити умови для купівлі валюти, необхідної для своєчасного погашення зовнішніх зобов’язань українським бізнесом", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили у прес-службі НБУ, зазначене пом’якшення антикризових тимчасових обмежень не призведе до посилення волатильності на міжбанківському валютному ринку.

Нагадаємо, Національний банк раніше заборонив перерахування іноземної валюти за індивідуальними валютними ліцензіями фізичним особам, у тому числі для здійснення ними інвестицій за межі України, щоб запобігти непродуктивному відтоку капіталу.

Як відомо, раніше голова НБУ Валерія Гонтарева заявила, що Україні для подальшої валютної лібералізації необхідні макроекономічні передумови та обмеження для непродуктивного відтоку капіталу через низькоподаткові юрисдикції.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: