"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Найбільші банки докапіталізувалися на 108 мільярдів гривень

Середа, 14 вересня 2016, 15:07

За результатами діагностичного обстеження топ-20 банків, проведеного Національним банком у 2015 році, банківські установи на 1 вересня здійснили заходи на виконання програми докапіталізації сукупним обсягом 108 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як наголошується, банки можуть виконувати програми капіталізації шляхом збільшення капіталу, а також шляхом реалізації заходів, спрямованих на зменшення кредитного ризику.

"Такі заходи, серед іншого, можуть передбачати посилення застави за ризиковими кредитами, стягнення застави за кредитами, що не обслуговуються, та роботу з позичальниками для скорочення обсягу проблемних кредитів", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Згідно з повідомленням, сукупний позитивний ефект на капітал від таких заходів становить 30,4 млрд гривень. Обсяг збільшення капіталу на 1 вересня становив 78 млрд гривень.

У НБУ повідомили, що чотири банки, з перевірених регулятором топ-20, не потребували збільшення капіталу, п’ять - достроково виконали докапіталізацію у повному обсязі.

"Два банки з тих, що проходили діагностику (ПАТ "Фідобанк" та ПАТ КБ "Хрещатик") виведені з ринку, п’ять - вже виконали програму докапіталізації на 2016 рік та мають намір виконати низку зобов'язань до 2018 року", - йдеться у повідомленні.

"Ще чотири банки йдуть за узгодженим поетапним графіком, розрахованим на три роки, та наразі перебувають у стадії верифікації Національним банком заходів, здійснених з метою зменшення кредитного ризику", - повідомляє НБУ.

Також зазначається, що всі банки з топ-20, що пройшли діагностичне обстеження у 2015 році, мають затверджені плани докапіталізації та зобов’язані виконувати всі заходи, передбачені цими планами.

Зокрема, усі банки із топ-20 зобов’язані забезпечити показник адекватності регулятивного капіталу на рівні не нижче 5% до кінця вересня 2016 року.

"До 2017 року Нацбанк планує закінчити діагностику і затвердити плани докапіталізації ще 40 банків України. А до кінця червня 2017 року НБУ здійснить цільову оцінку життєздатності та потреби в капіталі решти банків України", - йдеться у повідомленні.

Раніше заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що половина з 20 найбільших українських банків виконала програму докапіталізації.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!