"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Фонді гарантування кажуть, що гроші на виплати закінчуються

Понеділок, 12 вересня 2016, 12:43

У Фонда гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) закінчуються гроші для виплати гарантованих сум компенсації втрачених депозитів, тому він звернувся за фінансовою допомогою до уряду.

Про це стало відомо з проекту постанови Кабміну "Про забезпечення надання кредиту ФГВФО" і пояснювальної записки до нього, які опинилися в розпорядженні FinClub.

Як зазначається, уже в найближчі дні він отримає 8 млрд грн.

"Міністерство фінансів з метою надання кредиту ФГВФО здійснює випуск ОВДП у розмірі 7,941 млрд грн з терміном обігу до 15 років і процентною ставкою до 10% річних в обмін немає векселі, видані Фондом", - йдеться в проекті постанови "Про забезпечення надання кредиту ФГВФО" .

Реклама:

У пояснювальній записці до проекту йдеться, що Фонд звернувся до уряду за грошима з двох причин відразу.

По-перше, з початку року обсяг коштів Фонду на виплати гарантованих депозитів скоротився на 70%. Якщо на 1 січня 2016 року біля ФГВФО було фінансових ресурсів на 14,084 млрд грн, то до 1 серпня (останні оприлюднені дані) - вже 7,458 млрд грн (скорочення на 47%).

Цього року Фонд проводить виплати вкладникам таких великих банків, як: "Хрещатик", "Михайлівський", Євробанк і Фідобанк. Якщо ресурси Фонду впали більш ніж на 70%, отже залишки коштів становили менше 4,22 млрд грн.

Друга причина: активи Фонду впали нижче критичної позначки в 2,5% від загального обсягу гарантованих депозитів в системі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!