"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд заарештував 26 га землі Калєтніка

Вівторок, 9 серпня 2016, 12:04

Суд наклав арешт на 13 земельних ділянок загальною площею 26 га, що розташовані в селі Гавришівка Вінницького району.

Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 14 липня, передають "Наші гроші".

Ці ділянки арештовані в межах кримінального провадження, розпочатого 31 жовтня 2014 року за фактом отримання неправомірної вигоди екс-першим заступником голови Верховної Ради Ігорем Калєтніком та передачі такої вигоди близьким родичам.

Вказані ділянки належать родичу Калєтніка. Слідство встановило, що у 2009 році невідома жінка купила 13 ділянок по 2 га по 100 тисяч гривень кожну, які у лютому 2013 року перепродала родичу Калєтніка вже по 500 тисяч гривень кожну.

Реклама:

За даними ДФС, цей родич з 2002 по 2013 рік включно отримав всього 176 тисяч гривень доходу,  що фактично виключає можливість купити вказані ділянки.

Сам Калєтнік у 2001-2014 роках офіційно працював лише в у державних органах влади і теж отримував лише зарплату. Однак за 2013 рік він задекларував 90,47 млн гривень власних доходів, і 33,94 млн гривень доходу дружини і доньок.

Їхні доходи різко зросли за рахунок подарунків і продажу майна. Приміром, як встановило слідство, гроші в сумі 65,29 млн гривень Калєтніку подарували його батьки. Походження значних сум, які у той період отримала родина Калєтніка, поки не встановлено.

У Центрі протидії корупції припускають, що значні суми Калєтнік вказав лише після того, як стало відомо про переведення за довіреністю екс-першого заступника спікера і його дружини на рахунок їхньої дочки в Москві 6,92 млн доларів і 958 тисяч євро (загалом 79,12 млн гривень) у середині березня 2014 року.

Таким чином Калєтнік нібито намагався легалізувати ці гроші, вписавши в декларацію.

Нагадаємо, що батько Калєтніка, екс-голова Вінницької ОДА Григорій Калетнік згодом почав пояснювати, що його син задекларував подаровану ним квартиру у Києві. Однак журналісти цю версію спростували.

Розслідування здійснюється за фактом незаконного збагачення Калєтніка і його родини. Наразі про підозру жодній особі не повідомлено.

За даними Єдиного держреєстру судових рішень, у грудні 2014 року слідчі Генпрокуратури отримали доступ до рахунків дружини, кузини і батька Калєтніка у 13 банках. А у грудні 2015-го суд надав їм доступ до акту перевірки Нацбанком банку "Райффайзен Аваль" з питань дотримання вимог валютного законодавства при переказі валюти до Москви у березні 2014 року.

Також відомо, що адвокат Калєтніка наприкінці 2015 року подавала заяву про закриття кримінального провадження, та отримала відмову.

Нагадаємо, у грудні 2014 року Ігорю Калєтніку було винесено повідомлення про підозру у фальсифікації підрахунку голосів на засіданні парламенту 16 січня 2014 року. Оскільки Калєтнік втік до Росії, його оголошено в розшук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: