"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За місяць виручка ТЕС зросла на 20%

Понеділок, 8 серпня 2016, 15:02

Через збільшення виробітку товарної продукції у теплової генерації, виручка теплоелектростанцій зросла на 20% у порівнянні з червнем та на 36% у порівнянні з травнем.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив колишній член НКРЕКП Андрій Герус.

За його словами, також у липні виросли тариф ТЕС на 6,5%, та тариф Укргідроенерго  на 72%.

"Як і прогнозував, тариф для теплової генерації у липні вирос: +6,5% до червня і склав 1,056 грн. Оскільки у теплової генерації збільшився і виробіток товарної продукції, то виручка ТЕС зросла аж на +20% у порівнянні з червнем та +36% у порівнянні із травнем", - зазначив він.

Реклама:

За словами Геруса, при таких обсягах зростання виробництва товарної продукції тариф мав би зменшуватись, бо 20%-30% затрат - постійні і не залежать від обсягу виробітки електроенергії.

"Роттердам+" та "додаткові чайові" у дії. І схоже, добровільно від них не відмовляться. У той же час склади тримають на мінімальному рівні, демонструючи, що без компанії яка контролює понад 70% ринку вугілля (мова йде про ДТЕК, - ред), зиму не пройдемо", - додав Герус.

За його словами, тариф Укргідроенерго, що виріс на 72% і досягнув 1,13 грн є найбільший за всю історію.

Раніше Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тариф на електроенергію для промислових споживачів першого класу на 10%.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила оптово-ринкову ціну електроенергії для промисловості до 1,358 гривень з першого липня.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам +" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, закликала Міністерство енергетики і вугільної промисловості запровадити рентну плату на видобуток вугілля.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: