У "Нафтогазі" пояснили припинення імпорту газу з Європи

Четвер, 4 серпня 2016, 17:59

НАК "Нафтогаз України" пояснює припинення імпорту нею газу з Європи в 2 кварталі тим, що НАК очікував на 3 квартал більше низьку ціну за контрактом з "Газпромом".

Про це на своїй сторінці в  Facebook написав головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Ми виставили "Газпрому" низку умов, при яких ми зможемо купувати їхній газ в 3 кварталі. Якби ми цього не зробили, "Газпром" би використовував це проти нас у Стокгольмському арбітражі, намагаючись довести, що ми безпідставно порушуємо наші контрактні зобов'язання за принципом "бери або плати" - (тобто, обвинуватити в тому) що ми не купуємо газ в "Газпрому" навіть тоді, коли його ціна найнижча, і "Газпром" готовий ураховувати всі наші вимоги щодо умов поставок", - написав Вітренко.

За його словами, на підставі форвардних цін на нафтопродукти (за контрактом до їх вартості прив'язана вартість газу) "Нафтогаз" очікував, що ціна газпромівського газу в 3 кварталі 2016 буде нижчою від ціни на газ із європейського напрямку, відповідно він ініціював процес підписання додаткової угоди.

Реклама:

Вітренко підкреслив, що, виставивши "Газпрому" умови щодо підписання додаткової угоди, "Нефтегаз" не міг почати контрактувати газ із європейського напрямку, не дочекавшись відповіді з боку російської компанії.

"Тому що якби "Газпром" погодився, то в нас було б у два рази більше газу, ніж нам потрібно і ніж у нас було грошей, щоб розрахуватися за газ. І ми купували б європейський газ за ціною вище від газпромівської у тому ж періоді. Якби ми це зробили, ми б завдали шкоди державній компанії", - пояснює Вітренко.

Нагадаємо, раніше Насалик звинуватив "Нафтогаз" у затягуванні початку активного імпорту газу і його придбання у третьому кварталі (липень-вересень) за високою ціною.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!