Україна і Казахстан домовилися створити СП з видобутку урану

Середа, 31 серпня 2016, 12:48

Міненерговугілля домовилося з міністерством енергетики Казахстану і Національною атомною компанією "Казатомпром" про створення спільного підприємства для видобутку урану в обох країнах.

Про це повідомив український міністр Ігор Насалик, коментуючи підсумки візиту в Казахстан в середині серпня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Казахстан має найкращі технології вилуговування в світі з видобутку урану. Домовилися, що вони створюють СП і починають працювати на наших родовищах... Вони віддають в СП одне родовище на території Казахстану", - сказав він в ефірі телеканалу "112".

Насалик уточнив, що собівартість уранової руди в Казахстані становить 30 доларів за тонну, тоді як Україна купує в рік 1,5 тис. тонн по 120 доларів за тонну.

Реклама:

Глава Міненерговугілля України також повідомив, що казахстанська сторона готова купувати близько 750 тонн йоннообмінної смоли у ДП "Ядерне паливо".

За його словами, Казахстан також запросив Україну увійти в проект будівництва заводу з виробництва тепловиділяючих збірок (ТВЗ) для АЕС, який став би альтернативою російському ТВЕЛу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: