"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Метінвест" Ахметова заявляє про рейдерське захоплення "Укрмеханобр"

Середа, 3 серпня 2016, 11:17

"Метінвест" розцінює ситуацію навколо орендованого Маріупольським металургійним комбінатом ім.Ілліча гірничо-збагачувального комплексу "Укрмеханобр" як рейдерське захоплення і просить вище керівництво країни втрутитися в ситуацію.

Про це повідомляється у відкритому листі "Метінвесту" на адресу президента України, прем'єр-міністра і першого віце-прем'єра - міністра економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), опублікованому на сайті компанії, передає "Інтерфакс-Україна". 

Як повідомляється, в даний час відбувається кричуще порушення законодавства України - спроба рейдерського захоплення "Укрмеханобр" невстановленими особами.

При цьому наголошується, що "Метінвест Холдинг" - найбільший гірничо-металургійний холдинг України, що об'єднує металургійні та гірничо-збагачувальні комбінати, коксохімічний і трубний заводи, вугільне об'єднання.

Реклама:

В даний час на підприємствах холдингу працює 94 тис. чоловік. "Метінвест" - це прозора компанія, яка веде свою діяльність виключно в правовому полі як в Україні, так і в інших країнах світу.

Науково-виробниче підприємство (НВП) "Укрмеханобр" (Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.) - державний гірничо-збагачувальний комбінат, який займається виробництвом аглоруди і кусковий руди.

Підприємство забезпечує 90% потреби доменного цеху ММК ім.Ілліча і 40-50% потреби його аглофабрики в руді. НПП знаходиться в оренді у ММК ім.Ілліча з 2005 року.

ММК ім.Ілліча на законних підставах орендував підприємство "Укрмеханобр" протягом 11 років, беззаперечно виконував всі умови договору оренди.

13 травня 2015 року зі МЕРТ було погоджено продовження оренди, а ФДМ в Донецькій області (орендодавець за рішенням МЕРТ і ФДМ України) попередньо пролонгувала оренду до 31 липня 2016 року - для проведення робіт з переукладання договору.

У той же час комбінат отримав погодження МЕРТ в тому, що оренда буде продовжена ще на 5 років - до 14 липня 2020 року. Це видається логічним, з огляду на те, що ММК ім. Ілліча вже має дозвіл на видобуток залізних руд до 2019 року, коли запаси кар'єра будуть повністю вичерпані.

Однак в липні 2016 року новим балансоутримувачем НПП було визначено державне підприємство "Державна інспекція по якості залізних руд" (ДП "Гікюжруда").

Профілем "Гікюжруди" є виконання робіт по визначенню якісних показників в залізорудній, марганцевій, флюсодоломітній і вугільній сировині виробництва підприємств України, але ніяк не управління гірничо-збагачувальним комбінатом.

"З огляду на принципово різний характер діяльності ДП "Гікюжруда" і державного НВП "Укрмеханобр", непорівнянний обсяг активів і існуючий фінансово-економічний стан підприємств, дана дія є абсолютно недоцільною. Проти нього виступають як директор ДП, так і трудові колективи обох підприємств. Очевидно, що передача НПП на баланс "Гікюжруди" проводиться в інтересах якихось третіх осіб, які бажають отримати свій зиск з даної схеми", - підкреслюється в зверненні.

При цьому наголошується, що на поточний момент ММК ім.Ілліча до сих пір не отримав належне рішення про відмову від продовження договору оренди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: