"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрнафті" пропонують відмовитися від 2 мільярдів кубів спірного газу

Понеділок, 29 серпня 2016, 16:29

НАК "Нафтогаз України" пропонує ПАТ "Укрнафта" відмовитися від 2 млрд кубометрів газу, який був видобутий в 2006-2012 роках.

Про це йдеться у повідомленні "Укрнафти".

"ПАТ "Укрнафта" отримало пропозиції від "Нафтогазу" щодо питань порядку денного Загальних зборів акціонерів, запланованих на 15 вересня. Наголошуємо, основним пунктом порядку денного є ініціювання процесу фінансового оздоровлення "Укрнафти", - йдеться у повідомленні.

У компанії повідомили, що згідно з пропозиціями "Нафтогазу", питання введення процедури досудової санації буде розглядатися лише за умови припинення дій по стягненню газу "Укрнафти" 2006-2012 року видобутку або його вартості на території України.

Реклама:

Фактично, задоволення цих пропозицій призведе до неможливості для "Укрнафти" користуватися своїм майном, право на яке доведено рішеннями судів вищих інстанцій. Нас засмучує такий підхід, бо він наражає на небезпеку весь процес фінансового оздоровлення компанії, і є не на користь "Укрнафті", - зазначив голова "Укрнафти" Марк Роллінс.

"Як голова правління компанії я маю фідуціарний обов’язок відстоювати права всіх її акціонерів, і такі пропозиції ставлять мене в дуже складне становище. Замість того щоб спрямувати спільні зусилля на виведення компанії з кризи, мажоритарний акціонер через існуючий конфлікт інтересів може довести "Укрнафту" до точки неповернення", - додав він.

Як повідомлялося, 8 червня Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав ДФС описати 2 млрд кубів газу в якості податкової застави, а відмова здійснення опису була визнана протиправною.

2 серпня Київський апеляційний господарський суд відмовив НАК "Нафтогаз України" в скарзі на ухвалу суду, яке зобов'язало передати ПАТ "Укрнафта" 2 млрд кубів газу з підземних сховищ.

Нагадаємо, представник ДФС 3 червня передав "Укрнафті" близько 2 млрд кубів газу, вилучивши його з підземного сховища газу, яке управляється "Укртрансгазом".

Рішення виконавчої служби про вилучення ресурсу стало несподіванкою для НАК "Нафтогаз України". 7 червня держхолдинг заявив, що акт про його передачу фіктивний.

Пізніше глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що ініціює проведення засідання наглядової ради ПАТ "Укрнафта", на розгляд якого винесе директиву для менеджменту "Укрнафти" щодо відмови від використання цього газу.

У той же час глава "Укрнафти" Марк Роллінс наполягав на тому, що зазначені 2 млрд кубів газу необхідно передати в заставу ДФС для подальшої реалізації і погашення боргу "Укрнафти" з податків.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: