НАЗК закрила доступ до системи е-декларування

Вівторок, 23 серпня 2016, 17:38

У вівторок набуло чинності рішення Національного агентства з питань запобігання корупції, яким на офіційному сайті НАЗК припинено доступ до системи е-декларування до 1 вересня.

Про це йдеться у повідомленні відомства на Facebook.

НАЗК нагадує, що, відповідно до рішення, система електронного декларування розпочне працювати у повному обсязі з 1 вересня.

"Суб`єкти декларування, які до набрання чинності цим рішенням, подали до реєстру необхідні документи, повинні невідкладно, але не пізніше семи календарних днів, які обраховуються з 1 вересня 2016 року, перевірити зміст поданих ними до реєстру документів та у разі виявлення неповних або недостовірних відомостей в них подати виправлені документи", – додали у відомстві.

Реклама:

Там також повідомили, що документи, подані суб`єктами декларування із застосуванням електронних систем дистанційної ідентифікації, що використовують бази клієнтських даних банків, до набрання чинності цим рішенням, є чинними.

У НАЗК додали, що суб`єктам декларування, які зареєструвалися в реєстрі шляхом застосування електронних систем дистанційної ідентифікації, що використовують бази клієнтських даних банків, після набрання чинності цим рішенням, для подальшої роботи в реєстрі необхідно отримати особистий ключ та посилений сертифікат відкритого ключа електронного цифрового підпису.

З текстом Рішення можна ознайомитися тут.

Як відомо, 15 серпня система електронного декларування була запущена, не будучи доопрацьованою, зокрема – не маючи необхідного сертифікату.

Пізніше у державному реєстрі електронних декларацій зареєстровано фальшиву декларацію від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, в якій повідомляється про отримання ним 20 млн грн від фіктивної комерційної компанії.

Народні депутати Антон Геращенко та Іван Вінник заявили про злам системи. Водночас вони продемонстрували скріншоти, до яких мали доступ лише ті, хто заводив фальшиві дані до системи.

В неділю з'ясувалося, що підроблена електронна декларація, подана від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, була підписана не тестовим, а повноцінним електронним ключем, що був створений державним підприємством "Українські спеціальні системи" (УСС).

Водночас "Українські спеціальні системи" заперечують інформацію про свою причетність до виготовлення фальшивого ключа на ім’я Рябошапки.

Прем'єр Володимир Гройсман у вівторок різко розкритикував зрив запуску декларування та пообіцяв покарання причетним, якщо з 1 вересня система не буде запущена.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: