Банк "Надра" законно віднесли до категорії неплатоспроможних - суд

Вівторок, 23 серпня 2016, 15:02

Київський апеляційний адміністративний суд 10 серпня підтвердив правомірність і достатність дій Національного банку при віднесення ПАТ КБ "Надра" до категорії неплатоспроможних.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як вбачається із матеріалів справи, між фізичною особою та банком "Надра" у 2012 році укладено низку строкових договорів банківського вкладу загальною сумою близько 85 тисяч доларів. Після закінчення строків, вказаних у договорах, позивач звернувся до ПАТ КБ "Надра", проте банк свої зобов'язання за договорами не виконав.

"Фізична особа звернулась до Окружного адмінсуду Києва щодо визнання протиправними дій та бездіяльності НБУ, його посадових осіб та стягнення з регулятора моральної шкоди. Позивач вважав, що бездіяльність Нацбанку та його протиправні дії призвели цей та інші банки до неплатоспроможності, а в подальшому - до ліквідації", - повідомляє НБУ.

Реклама:

Натомість суд дійшов висновку, що постанови про визнання банку проблемним та неплатоспроможним були прийняті Нацбанком обґрунтовано.

Суд встановив, що діяльність ПАТ КБ "Надра" не відповідала вимогам банківського законодавства, була ризиковою, створювала загрозу для вкладників та кредиторів банку.

Крім того, всупереч обов'язку власників істотної участі вживати своєчасних заходів для запобігання настанню неплатоспроможності банку, вони таких заходів не вжили.

"З огляду на віднесення банку спочатку до категорії проблемних, а вже потім - до категорії неплатоспроможних колегія суддів дійшла висновку, що з боку НБУ вчинялись дії щодо недопущення віднесення банку до категорії неплатоспроможних, а також, по відновленню такої платоспроможності", - йдеться у повідомленні.

"Дослідивши всі матеріали справи, колегія суддів апеляційної інстанції погодилась з висновком суддів першої інстанції про відмову у задоволенні адміністративного позову", - зазначили у НБУ.

У серпні 2014 року банк був віднесений до категорії проблемних через недостатню капіталізацію.

У червні 2015 року НБУ відкликав банківську ліцензію і ліквідував ПАТ "КБ "Надра". Майже 90% фінустанови належить "Центрогаз Холдинг GMBH", пов'язаної з бізнесменом Дмитром Фірташем.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: