"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ знову відклав питання про виділення Україні кредиту

Понеділок, 22 серпня 2016, 11:53

Питання оцінки реформ, що проводяться урядом України в рамках програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, не внесено до порядку денного роботи Ради директорів МВФ.

Про це повідомляє УНІАН.

Як наголошується на сайті Фонду, розклад засідань Ради складено до 31 серпня, проте українське питання в ньому відсутнє.

До кінця місяця Фонд розгляне питання співпраці з Йорданією, Екваторіальною Гвінеєю і Сербією.

Реклама:

Раніше міністр фінансів України Олександр Данилюк відзначав, що в цілому Україна і МВФ погодили всі питання співпраці ще на початку липня, проте в подальшому сталася якась технічна заминка, яка трохи відстрочила дискусію по Україні. В уряді розраховували, що українське питання буде розглянуто в кінці серпня.

Нагадаємо, МВФ схвалив програму співпраці з Україною з використанням механізму розширеного фінансування в березні 2015 року терміном на 4 роки і обсягом фінансування 17,5 млрд дол. У минулому році Україна отримала за програмою два транші в обсягах 5 млрд дол. і 1,7 млрд дол.

Восени 2015 років Київ мав пройти другий перегляд програми і отримати третій транш у розмірі 1,7 млрд дол., проте ситуацію ускладнили проведені в жовтні вибори до місцевих рад, а потім серйозні політичні суперечки навколо податкової реформи і формування бюджету на 2016 рік, і співпрацю з МВФ було фактично заморожено. На початок 2016 року політичне протистояння гілок влади в Україні посилилося.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард закликала українську владу вирішити політичне протистояння і здійснити ряд термінових заходів для подолання корупції, проте переговори з Фондом були відновлені лише в кінці квітня з приходом до влади нового уряду на чолі з екс-спікером парламенту Володимиром Гройсманом.

Сторони повернулися до другого перегляду програми співпраці і, як запевняє українська влада, узгодили всі спірні моменти щодо Меморандуму, що включає оцінку реформ і завдання на майбутнє.

Очікувалося, що Меморандум буде підписано на початку липня, а в кінці липня пройде засідання Ради директорів МВФ, за рішенням якого Україна могла б отримати третій кредитний транш. Його обсяг був також предметом обговорення - від 1 до 1,7 млрд дол. Проте Меморандум так і не був підписаний, а засідання Ради директорів не відбулося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: