"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін теж хоче підвищення мінімальних цін на алкоголь

П'ятниця, 19 серпня 2016, 10:19

Мінфін слідом за Мінекономрозвитку пропонує підвищити мінімальні ціни на алкоголь до середнього рівня, який сьогодні склався на ринку легальних виробників, підприємствах оптової і роздрібної торгівлі.

Про це передає "Інтерфакс-Україна".

"Чинний рівень мінімальних цін перестав виконувати свою роль "запобіжника" проти продажу контрафакту, що негативно впливає на здоров'я населення", - називає одну з причин необхідності підвищення цін Мінфін.

Відомство вважає, що такий крок призведе до істотного скорочення рентабельності "тіньових" виробників алкогольної продукції, і українські громадяни будуть купувати більш якісний алкоголь.

Реклама:

Мінфін додає, що мінімальні ціни не відповідають реальним витратам суб'єктів господарювання на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв, так як за час, що минув після їх введення, зросла як ціна спирту, так і розмір акцизного податку.

Згідно з проектом постанови, розміщеному на сайті відомства, як в і проекті МЕРТ, мінімальні роздрібні і оптово-відпускні ціни на горілку пропонується підвищити на 24% - до 340,57 і 218,32 грн відповідно за літр 100% спирту.

На відміну від МЕРТ, що зберігає в своїх пропозиціях диференціацію мінімальних цін на коньяк в залежності від числа "зірочок", Мінфін пропонує ввести єдині мінімальні ціни.

У його проекті передбачено збільшення мінімальної оптово-відпускної ціни коньяку до 313,78 грн за літр 100% спирту, роздрібної - до 489,5 грн за літр, тоді як зараз мінімальні роздрібні ціни коливаються від 420 грн до 450 грн до 599,5 грн.

Мінімальні ціни на вино підвищаться на 22% - до 33 грн за пляшку 0,7 л у роздрібній торгівлі, на вермути в пляшці 1 літр - на 44%, до 39 грн, на шампанське за пляшку 0,7 л - на 55,7 %, до 69,9 грн.

Як повідомлялося, профільна асоціація "Укргорілка" неодноразово зверталася до уряду з проханням підвищити мінімальні ціни на алкоголь, оскільки їх рівень не відображає зростання ставок акцизного податку, цін на енергоносії, спирт, заробітної плати, інфляційних процесів та інших складових алкогольної продукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: