Через транзитну блокаду з боку РФ, Україна втратить мільярд доларів

Середа, 17 серпня 2016, 14:40

За підсумками 2016 року, за оцінкою Мінекономрозвитку, через обмежувальні транзитні заходи, введені Росією, українська економіка втратить приблизно 1 мільярд доларів.

Про це в інтерв'ю виданню "Апостроф" повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник Наталія Микольська.

"Інформацію за минулий рік ми вже оприлюднили. Є статистика за п'ять місяців. По експорту у нас скорочення в РФ на 36,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. По Казахстану у нас падіння в січні-травні вже 46,2%, або 136,4 млн доларів. За підсумками 2016 року за нашою оцінкою через заходи, введені Росією, у нас буде втрата для економіки приблизно 1 млрд доларів", - заявила вона.

За її словами, якщо говорити про річні втрати в зв'язку з обмеженнями транзиту в Казахстан і Киргизстан, то виходить на 0,4 млрд доларів, втрати ВВП становитимуть 0,3 п.п.

Реклама:

"Ми при розробці заходів реагування повинні враховувати також обсяг збитку. Але потрібно пам'ятати, що, рахуючи ці збитки, ми говоримо про прямі втрати - скорочення обсягів експорту та рахуємо відповідно втрати ВВП. Якщо взяти по ланцюжку, то додадуться втрати українських перевізників, втрати логістичного сектора, сфери виробництва упаковки. Все це нашаровується", - додала Микольська.

Нагадаємо, число затриманих на кордоні України з Російською Федерацією залізничних вагонів, які йшли в Казахстан і Киргизію, на 9:00 1 серпня досягла 143, однак 106 з них (74,1%) були відправлені за зміненим маршрутом.

Як повідомлялося, президент Росії Володимир Путін указом від 1 січня 2016 року встановив, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Казахстану через російську територію здійснюються тільки з території Білорусі.

Потім 1 липня Путін доповнив свій указ новими нормами, поширивши його дію не тільки на Казахстан, а й на Киргизію.

Крім того, вводиться тимчасова заборона на автомобільні і залізничні перевезення товарів, щодо яких в Російській Федерації застосовуються ставки ввізних мит, встановлені Єдиним митним тарифом ЄАЕС, відмінні від нуля, і товарів, включених до переліку сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, затверджений урядом РФ.

Згідно з документом, уряд РФ у разі звернення до нього урядів Казахстану або Киргизії має право дозволити автомобільні та залізничні перевезення окремих вищевказаних товарів за умови дотримання порядку здійснення таких перевезень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!