НБУ відкликає ліцензію у “Євробанку”

Середа, 17 серпня 2016, 11:53

Національний банк України за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняв рішення від 16 серпня 2016 року № 215-рш про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Євробанк".

Про це йдеться на сайті регулятора.

Як зазначається, ПАТ "Євробанк" віднесено до категорії неплатоспроможних 17 червня 2016 року, після того, як  були встановлені факти здійснення операцій з "дроблення" депозитів – переведення коштів з поточних рахунків юридичних осіб на рахунки фізичних осіб в обсязі до 200 тис. грн.

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у разі виявлення фактів здійснення банком операцій, внаслідок яких зобов’язання перед фізичними особами в межах гарантованої суми відшкодування збільшуються за рахунок зменшення зобов’язань перед юридичними особами.

Реклама:

Нагадаємо, що ПАТ "Євробанк" 15 червня з 12:00 заблокував роботу платіжних карток фінустанови.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України погодив Болату Назарбаєву, чиє ім'я і прізвище збігається з ім'ям і прізвищем брата президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, покупку 50% Євробанку.

На початку травня Назарбаев повідомив про намір придбати 63,335 млн акцій, що складає 50% зареєстрованого статутного капіталу українського банку. Крім того, купити 50% акцій Євробанку має намір Гульмира Сарсембаева.

За даними НБУ, на 20 травня 50% акцій банку належить компанії ТОВ "Консалтингова фірма "Фінанс аналіт сервіс", кінцевим власником якої є Олександр Адаріч, інші 50% банку опосередковано через ТОВ "Консалтингова фірма "Маркетингові технології" належать Вадиму Пушкарьову.

Станом на 1 квітня 2016 ПАТ "Євробанк" займає 47 місце серед банків України за обсягом активів (1,7 млрд грн).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: