"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд розірвав договір СД між "Укргазвидобуванням" і компанією, пов'язаною з Оніщенком

Середа, 17 серпня 2016, 09:44

Київський апеляційний господарський суд задовольнив скаргу компанії "Укргазвидобування" і розірвав укладений 19 листопада 2007 року договір про спільну діяльність (СД) між "Укргазвидобуванням" і ТОВ "Надра Геоцентр", афілійованої з депутатом Верховної Ради, членом депутатської групи "Воля Народу" Олександром Оніщенко.

Про це йдеться в постанові суду апеляційної інстанції від 9 серпня, оприлюдненій в Єдиному держреєстрі судових рішень, передають Украiнськi Новини.

При розгляді апеляції на стороні держкомпанії в справу вступила Генеральна прокуратура.

Представники прокуратури в суді надали матеріали кримінального розслідування, які свідчать про реалізацію ТОВ "Надра Геоцентр" природного газу за заниженою вартістю, що призвело до збитків держкомпанії як учасника договору СД.

Реклама:

Зокрема, згідно з наданими прокуратурою матеріалами, з січня 2014 по червень 2015 року ТОВ "Надра Геоцентр" реалізувало близько 426,1 млн куб. м газу на суму 1,917 млрд гривень (за цінами, вказаними в аукціонних свідоцтвах і податкових накладних) при ринковій вартості цього газу - 3,084 млрд гривень (згідно з висновком експертизи), в результаті чого, згідно аргументів Генпрокуратури, оператор СД недоотримав 1,166 млрд гривень (вартість газу по проведеній слідством експертизі мінус вартість газу за свідченнями і актам біржі).

Крім цього "Укргазвидобування", мотивувала свій позов щодо розриву договору СД тим, що ТОВ "Надра Геоцентр" не виконало інвестиційні зобов'язання по установці вузлів обліку газу, а також несвоєчасно сплачувала податкові зобов'язання.

Внеском "Укргазвидобування" в договір СД з ТОВ "Надра Геоцентр" були 37 свердловин вартістю 107,038 млн гривень, внеском "Надра Геоцентр" - майно і грошові кошти в розмірі 209,561 млн гривень.

Нагадаємо, в травні Господарський суд Київської області задовольнив позов "Укргазвидобування" про розірвання договору СД з ТОВ "Фірма "Хас", акціонером якої є депутат Оніщенко.

5 липня Верховна Рада за зверненням Генпрокуратури схвалила позбавлення недоторканності, затримання і арешт депутата Оніщенко.

Онищенко підозрюється в скоєнні в січні 2013 - січні 2016 року злочинів, передбачених ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, в результаті діяльності близьких до депутата Онищінко при реалізації договорів СД з "Укргазвидобуванням" державі сумарно було нанесено збитків в розмірі близько 3 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: