"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Глава штабу Трампа міг отримати 12,7 мільйона доларів з "чорної каси" ПР - NYT

Понеділок, 15 серпня 2016, 11:16

Керівник передвиборчого штабу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа екс-радник Віктора Януковича Пол Манафорт міг отримати 12,7 мільйона доларів з України з 2007 по 2012 рік.

Про це йдеться в статті The New York Times, яка посилається на дані Національного антикорупційного бюро України.

"Рукописні бухгалтерські книги (так звана "чорна бухгалетрія" Партії регіонів – ред.) показують млн $ 12,7 прихованих грошових виплат, призначених для пана Манафорта від проросійської політичної партії пана Януковича з 2007 по 2012 рік", – йдеться в матеріалі.

Слідчі НАБУ кажуть, що виплати були частиною нелегальної системи, в рамках якої здійснювалося, серед іншого, спонсорування посадових осіб на виборах.

Реклама:

В Антикорупційному бюро стверджують, що ім'я Манафорта 22 рази фігурує в так званій "чорній касі", в якій містяться дані про корупційну діяльність "Партії регіонів" за 5 років. При цьому мета виплат чітко не вказана. Також зазначається, що ці видатки, зафіксовані в записах від руки, не можна звірити з банківськими записами, а також підписи реципієнтів ще не були перевірені.

Підкреслюється, що наявність імені Манафорта в списках "чорної бухгалтерії" ПР не означає, що він насправді отримав гроші, тому що підписи, які зазначені в колонці одержувачів можуть належати іншим людям.

Крім того, кримінальні прокурори розслідують групу офшорних підставних компаній, які допомагали членам "Сім'ї" Януковича фінансувати їхній марнотратний спосіб життя.

Зазначається також, що серед сотень угод цих компаній фігурує угода на $ 18 млн щодо продажу активів українського кабельного телебачення товариству, започаткованому Манафортом і російським олігархом Олегом Дерипаскою, який є близьким союзником президента РФ Володимира Путіна.

В свою чергу адвокат глави передвиборчого штабу Трампа заявив виданню, що Манафорт не отримував "ніяких грошових виплат".

Як відомо, у травні 2016 року "Українська правда" опублікувала частину т.зв."чорної бухгалтерії" Партії регіонів за 2012 рік, оприлюднену депутатом Сергієм Лещенком.

Значно більшу частину таких документів генерал СБУ Віктор Трепак передав Національному антикорупційному бюро.

Вважається, що документи було вилучено з офісу Партії регіонів у Києві при пожежі під час піку "Євромайдану".

Екс-радник Януковича Пол Манафорт офіційно очолив виборчий штаб Трампа наприкінці червня.

Як відомо, крім Януковича, Манафорт консультував таких одіозних персонажів, як філіппінський диктатор Фердінанд Маркос або багамський прем'єр-міністр Лінден Піндлінг, якого звинувачували у зв'язках з наркобаронами.

Манафорт був активним учасником американських виборчих кампаній останніх чотирьох десятиліть і консультував найрізноманітніших кандидатів – від Джона Маккейна і Боба Доула до обох президентів Бушів.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: