"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Польща знайшла можливість заблокувати Nord Stream-2 - росЗМІ

Понеділок, 15 серпня 2016, 10:59

Польщі вдалося заблокувати створення СП "Газпрому" з європейськими компаніями для будівництва трансбалтійського газопроводу Nord Stream 2.

Про це повідомляє "Коммерсант" з посиланням на власні джерела.

Як пише видання, "Газпром" з іноземними партнерами за проектом газопроводу Nord Stream 2 — англо-голландською Shell, австрійською OMV, французькою Engie і німецькими Uniper і Wintershall — відкликав клопотання в польський антимонопольний регулятор UOKiK

Партнери "Газпрому" не були готові продовжувати суперечку з Варшавою, оскільки це створювало ризики для їх бізнесу в Польщі.

Реклама:

Клопотання було подано в грудні 2015 року, і UOKiK двічі відкладав винесення рішення, хоча Німеччина, наприклад, схвалила проект майже відразу. Нарешті, в кінці липня UOKiK заявив, що створення СП може призвести до обмеження конкуренції.

Як розповіло джерело в одній з компаній, що беруть участь в проекті, в ході неофіційної зустрічі з представниками UOKiK "стало зрозуміло, що регулятор твердо налаштований заборонити злиття".

І оскільки шанси на успішну апеляцію були дуже малі, партнери вирішили відкликати клопотання.

Таким чином, як пише видання, "Газпрому" доведеться будувати трубу лише за лобістської підтримки партнерів і без прямої участі великого європейського бізнесу, що робить Nord Stream 2 більш уразливим для атак політичних опонентів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!