Кабмін перейшов на e-документообіг – сподіваються пришвидшитися на 50%

Понеділок, 15 серпня 2016, 09:21

Уряд з понеділка, 15 серпня, перейшов на електронний документообіг із центральними органами виконавчої влади та розраховує на те, що рух документів пришвидшиться на 50%.

Про це міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко повідомив кореспонденту"Укрінформу".

"Розраховуємо, що рух документів від реєстрації до виконавця пришвидшиться орієнтовно на 50%. Це в свою чергу дасть можливість оперативніше ухвалювати рішення і реагувати", – сказав він.

"Наступним етапом впровадження електронного документообігу стане перехід на електронний режим узгодження нормативно-правових актів, що значно прискорить роботу уряду", – повідомив Саєнко.

Реклама:

"Окрім того, на сьогодні відбувається підготовка та розробка нової філософіїприйняття рішень урядом", – додав він.

Саєнко попередив, що секретаріат Кабінету міністрів України відтепер жодних листів у паперовому вигляді від центральних органів виконавчої влади не приймає. Подавати необхідно виключно в електронному вигляді документи тимчасового зберігання (до 5 років).

За словами міністра, в секретаріаті в е-формі не обробляються документи, що містять інформацію з обмеженим доступом, документи про фінансові правочини, з кадрових питань, пов’язані з обробленням персональних даних, документи, що потребують нотаріального засвідчення, про право власності.

Йдеться також про документи, пов’язані із розглядом спорів у судах, звернення громадян та райдержадміністрацій, вхідну кореспонденцію, що не підлягає реєстрації, а також документи, які у встановлених законодавством випадках не можуть бути оригіналами в електронній формі.

"Ми очікуємо на відчутне прискорення документообігу, скорочення термінів розгляду робочих питань, у перспективі – на заощадження коштів",– сказав міністр.

Водночас, на запитання стосовно зекономлених на цьому коштів держбюджету, Саєнко відповів: "На цьому етапі ми не розраховуємо на економію коштів, оскільки є витрати на вдосконалення програмного забезпечення, але в майбутньому економія буде суттєвою".

Він наголосив, що перехід – це не лише зменшення витрат на папір, а передусім скорочення витрат часу на роботу з документами, оптимізація процесів діловодства, підвищення ефективності функціонування апарату.

Саєнко уточнив, що папери, які надходили до уряду до понеділка, переводити в е-формат не треба.

"Майже всі документи, що надходили до секретаріату Кабміну за останні роки, були оцифровані та зберігаються в цифровому форматі у відповідному департаменті", – сказав міністр.

Як повідомлялося, 15 серпня в Україні офіційно запрацювала й система електронного декларування. Національне агентство з протидії корупції вирішило запустити її попри відсутність атестату захисту інформації від Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: