Держспецзв'язок відмовив у атестації е-декларування

П'ятниця, 12 серпня 2016, 23:39

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації ДССЗЗІ в п’ятницю ввечері повідомила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

Про це йдеться у заяві ДССЗЗІ, що оприлюднена на facebook-сторінці органу.

Відомство стверджує, що система не готова до роботи та містить невідповідності технічному завданню.

"Було виявлено значну кількість невідповідностей реалізованих рішень із захисту інформації вимогам технічного завдання на побудову КСЗІ Реєстру, а також не підтверджені спроможності системи забезпечувати безпеку окремих задекларованих функцій, зокрема в частині ідентифікації та автентифікації декларанта за допомогою сервісів BankID", - йдеться в заяві.

Реклама:

"Програмне забезпечення, що досліджувалося в рамках державної експертизи, виконане частково, що не дозволяє говорити про забезпечення надійного захисту інформації в системі електронного декларування... Експертною радою відмовлено у видачі Атестату відповідності", - зазначається в повідомленні.

Як відомо, це означає, що систему не може бути запущено у повноцінну роботу 15 серпня, як йдеться у календарному плані та як було погоджено із західними партнерами.

Нагадаємо, що запуск системи електронного декларування є передумовою для надання Україні траншу МВФ та для скасування візового режиму з ЄС.

Державний орган стверджує, що ще до початку сертифікації повідомив міжнародних партнерів про очікувані проблеми із атестацією системи: "Наявна функціональність Реєстру не відповідає цілям створення системи електронного декларування, про що було наголошено на робочій зустрічі представників державних органів та заінтересованих сторін ЄС, США, ПРООН у вівторок, 9 серпня".

"Непросте рішення (про відмову) прийнято, усвідомлюючи можливий суспільний резонанс на тлі штучних звинувачень на адресу Держспецзв’язку. Але це єдине правильне рішення... Після доробки та виправлення недоліків КСЗІ Реєстру, за ініціативою НАЗК у будь-який час може бути проведено державну експертизу з метою отримання Атестату відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб", - зазначає пресс-служб ДССЗЗІ.

Раніше президент Петро Порошенко оприлюднив відкрите звернення до "всіх, від кого залежить вчасний старт електронного декларування", в якому виключив можливість перенесення запуску системи.

Початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму.

Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ. 

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

В ООН також заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через "питання безпеки".

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!