НАБУ отримало доступ до австрійських рахунків скандального трейдера ОПЗ

П'ятниця, 12 серпня 2016, 14:25

Солом’янський районний суд м. Києва дозволив Національному антикорупційному бюро України доступ з можливістю вилучення до документів "Meinl Bank AG" в Австрії, які стосуються рахунків продавця продукції ПАТ "Одеський припортовий завод" – компанії "Newscope Estates Limited".

Таке рішення суд ухвалив 8 серпня у відповідь на звернення НАБУ в рамках розслідування справи № 42015160000000338 від 04.06.2015 року, передають "Наші гроші".

Слідство встановило, що службові особи ПАТ "Одеський припортовий завод", намагаючись отримати неправомірну вигоду,  уклали з іноземними компаніями угоди на постачання продукції заводу за заниженими цінами.

Так, упродовж 2015 року на підставі контрактів з британською компанією "Newscope Estates Limited" ОПЗ здійснило 30 поставок карбаміду марки Б на загальну суму 1,63 млрд гривень (еквівалентно 54, 81 млн євро). З квітня по грудень завод відвантажував британській компанії карбамід на умовах FOB в порту "Южний". Далі "Newscope Estates Limited" перепродавала продукцію по значно вищим цінам в Туреччину, Єгипет, Болгарію, Індію, Іспанію, Швейцарію та інші країни.

Реклама:

Слідство також встановило, що по іншим контрактам ОПЗ на аналогічну продукцію у порівнянні з угодами "Newscope Estates Limited" ціни були вищими. Наприклад, у квітні 2015 року ОПЗ реалізував швейцарській компанії "Nitora commodities AG" партію карбаміду по 260-251 доларів за тону.

У цей же період завод продав "Newscope Estates Limited" цей карбамід по 240 доларів за тону. А у липні ОПЗ продав цей товар іншій швейцарській компанії "Ameropa AG" по 280 доларів за тону, а "Newscope Estates Limited" – на 5 доларів за тону дешевше.

НАБУ підрахувало, що контракти "Newscope Estates Limited" нанесли шкоди державі на 81 млн грн.

НАБУ звернулося до суду з проханням надати доступ до рахунків британської компанії у "Meinl Bank AG" (Австрія). Після отримання судового рішення детективи планують звернутися компетентних органів Австрії із запитом про міжнародну правову допомогу.

Суд дозволив правоохоронцям Австрії доступ до документів про відкриття рахунків "Newscope Estates Limited" та про рух коштів в "Meinl Bank AG" та інших фінустановах Австрії.

Раніше в рамках цієї кримінальної справи НАБУ отримало дозвіл на доступ до банківських документів компанії "Antra GmbH". Ця фірма мала угоду з ОПЗ про давальницьку схему постачання природного газу в обмін на карбамід. До травня 2015 компанія "Antra GmbH" називалася "System Actives GmbH" і спеціалізувалася на телекомунікаційних проектах.

Її єдиним власником був житель Відня Леонід Марчук, якого пов’язують з головою комітету ВР з ПЕК Миколою Мартиненком. Тепер власником "Antra GmbH" є швейцарська компанія "Universal Exports Holding AG", директором якої є Юлія Сурніна з Полтави.

В липні було затримано голову наглядової ради ОПЗ Сергія Перелому й першого заступника підприємства Миколу Щурікова за закупівлю газу для заводу по завищеній ціні у структур Ігоря Коломойського. Перелома є бізнес-партнером Миколи Мартиненка по агенції нерухомості "Вортекс".

Також НАБУ розслідує співпрацю ОПЗ з " Expotrade Global Limited". Одним з двох бенефіціарів цієї фірми слідчі називають брата члена правління Ольги Ткаченко, в якої слідчі вже проводили обшук. Ткаченко була помічницею нардепа Олександра Грановського, пов’язаного з Ігорем Кононенком – бізнес-партнером президента України Петром Порошенком.

Нагадаємо, "Meinl Bank AG" також  фігурує в іншій справі, яку розслідує НАБУ. Детективи підозрюють, що саме через цей австрійський банк АТ "КБ Південкомбанк", ПАТ "Банк "Київська Русь", ПАТ "Міський Комерційний Банк", ПАТ "Автокразбанк", ПАТ "Терра Банк", ПАТ "Дельта Банк", ПАТ "КБ "Хрещатик" та АТ "Банк "Фінанси та Кредит" вивели 12 млрд грн, які вони отримали в якості рефінансування від НБУ в першій половині 2014 року. НАБУ підозрює, що в схемі були задіяні неназвані посадовці Національного банку.

Крім того, схожу справу розслідує поліція. Слідчі стверджують, що злочинна група невстановлених осіб, які представляли інтереси австрійського банку, спільно з власниками українських фінустанов здійснили аферу по виводу в 2011-2015 роках з України 400 млрд грн. В подальшому ці кошти були легалізовані в країнах ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: