Прокуратура взялася за екс-бютівця Шепелєва через державну зраду

Середа, 10 серпня 2016, 18:43

Головна військова прокуратура відкрила справу проти екс-депутата від БЮТ Олександра Шепелєва, який, за наявними даними, перейшов на службу до ФСБ Росії.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"На підставі отриманих процесуальним шляхом документів та доказів Головною військовою прокуратурою (за дорученням генерального прокурора України) відносно Шепелєва зареєстровано кримінальне провадження за ч.1 ст.111 "державна зрада", – повідомив він.

Матіос також опублікував фото пояснювальної записки, написаної Шепелєвим від руки на ім'я директора ФСБ Росії Олександра Бортнікова, у якій він звітував про власну участь у затриманні людини на ім'я Ю. Ільїн.

Реклама:

Місцем проживання Шепелєва у цій записці вказана так звана "Донецька народна республіка".

Як відомо, раніше ГПУ повідомила, що Шепелєв працює на ФСБ ще з 2014 року.

Раніше джерела "Українських новин" заявили, що Шепелєв погодився свідчити у Росії проти українських політиків, зокрема – проти Юлії Тимошенко. За це його звільнили з СІЗО.

У понеділок про звільнення Шепелєва повідомив екс-глава Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький.

Шепелєв у ніч на 6 липня 2014 року втік разом з конвоїром з лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні після екстрадиції та утримувався під вартою.

Справу проти екс-нардепа було порушено в 2012 році. Шепелєва звинувачували в причетності до розкрадання коштів "Родовід Банку" на суму більше 220 млн грн за часів прем'єрства Юлії Тимошенко, а також в участі спільно з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315 300 000 грн у березні-травні 2009 року.

Згодом МВС України повідомило, що Шепелєв знаходиться в міжнародному розшуку за підозрою в замаху на вбивство і розкраданні коштів.

Його затримали у Росії у березні 2015 року, після чого російський суд прийняв рішення екстрадувати його в Україну, однак екстрадиція так і не відбулася.

Окрім того екс-депутат фігурував у справах щодо вбивства глави наглядової ради "АвтоКразБанку" Сергія Кириченка у січні 2003 року та щодо замаху на життя колишнього акціонера "Родовіда" Сергія Дядечка.

Шепелєв двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції і перейшов у фракцію Партії регіонів, звідки все ж згодом вийшов. На парламентських виборах 2012 року балотувався по мажоритарному округу № 13 (Вінницька область) як самовисуванець, однак посів лише 7-е місце.

Наприкінці березня 2014 року Шевченківський райсуд Києва обрав для Шепелєва запобіжний захід у вигляді двомісячного арешту.

Більше про Шепелєва можна прочитати тут і тут

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: