САП готова у четвер повідомити про підозру судді Чаусу і чекатиме на Раду

Середа, 10 серпня 2016, 11:26

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) має намір повідомити судді Миколі Чаусу про підозру у четвер, 11 серпня.

Про це в ефірі 112 каналу повідомив заступник голови САП Володимир Кривенко.

"На жаль керівник САП Назар Холодницький зараз перебуває у закордонному відрядженні, а за законом тільки він має підписати підозру судді, підозра вже готова, електронними засобами зв'язку відправлена Назару Івановичу, сподіваюся, що він в Латвії вичитає її, і сьогодні при поверненні о 20:00, він підпише, і ми повідомимо завтра вже суддю процесуально, за всією процедурою, про підозру", - заявив Кривенко.

За його словами, це одна з перших операцій, проведена силами виключно НАБУ і САП.

Реклама:

"До нас надійшла інформація про те, що суддя Дніпровського районного суду вимагає за прийняття позитивного рішення у кримінальній справі, пов'язаній з незаконним обігом наркотичних засобів, від підозрюваної особи і його близьких родичів - спочатку мова йшла про суму в 100 тис. дол., але потім сума неправомірної вигоди збільшилася до 150 тис. дол.", - розповів заступник голови САП.

Після передачі грошових коштів, після прийняття рішення по справі, яке підтвердило, що дійсно суддя мав намір звільнити особу від покарання, застосувавши ст. 75 КК України, так зване умовне покарання, детективами НАБУ спільно з прокурорами САП був проведений обшук, за результатами якого виявлено грошові кошти, частина в автомобілі судді, частина в схованці

Він уточнив, що обшук був завершений о 2:00 ночі, Чауса супроводжували додому за місцем проживання, і він говорив, що сьогодні збирається виходити на роботу, надалі вершити правосуддя.

САП планує після повернення Холодницкого з відрядження, повідомити про підозру, звернутися до ВСУ, щоб саме голова ВСУ звернувся з клопотанням до ВР про позбавлення суддівського імунітету цього судді.

"Будемо клопотати, щоб голова ВСУ невідкладно звернувся до ВР, будемо звертатися до голови ВР, якщо буде така можливість, щоб зібрати позачергову сесію для вирішення саме цього питання. Ми розуміємо, що шансів мало, всі наші депутати люблять відпочивати, буде у них час, або можливість зібратися, але все можливе від нас, ми виконаємо", - зазначив він.

Микола Чаус, який вів кримінальні справи проти учасників Евромайдана, а також бізнесмена Юрія Іванющенка та екс-глави партії КРІП Геннадія Корбана.

Як відомо, у вівторок увечері в Києві на хабарі у розмірі 150 тис. дол. затримали суддю Дніпровського суду Миколу Чауса.

Чаус на посаді судді займався багатьма резонансними справами. Він приймав рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, пізніше вів справу Геннадія Корбана й скасував розшук Юрія Іванющенка – завдяки цьому "Юра Єнакіївський" зняв у європейських судах заборону на пересування Європою і зміг виїхати з Росії в Монако.

Чаус підпадав під люстрацію, входив у список на люстрацію Мінюсту – однак продовжував працювати суддею.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: