Міненерговугілля хоче змусити продавати частину вугілля на біржах

П'ятниця, 8 липня 2016, 12:57

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України готує законопроект про ринок вугілля, яким хотів би змусити вертикально інтегровані компанії (ВІК) продавати частину вугілля на біржах.

Про це повідомив міністр Ігор Насалик в інтерв'ю журналу "Фокус", передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ми змусимо ВІК продавати хоча б 30% вугілля на біржах, вже можна буде говорити про об'єктивні спотові ціни. Крім того, в нас є поруч два референтних ринки - Польща і Казахстан", - сказав глава Міненерговугілля.

За його словами, прем'єр-міністр Володимир Гройсман та голова галузевого регулятора НКРЕКП Дмитро Вовк з цією ідеєю згодні.

Реклама:

Міністр зазначив, що виступає проти затвердженої НКРЕКП формули ціноутворення на вугілля на основі ціни в порту Роттердам плюс витрати на транспортування його в Україну.

"Ціна вугілля має встановлюватися... як ціна хаба в Північній Європі мінус логістика", - вважає Насалик.

Він також повідомив, що з поточного року в рамках Ініціативи прозорості видобувних галузей України буде щорічно публікувати дані про ситуацію у вугільному секторі - хто скільки видобуває і куди які податки платить.

Говорячи про долю 25 державних шахт, міністр вказав, що вони розділені на три групи, з яких група нерентабельних містить 11 шахт, які необхідно закрити. Насалик повідомив, що кілька таких шахт можна вивести хоча б на нульову рентабельність і приватизувати за рахунок спільних проектів із фінансовими донорами про перепрофілювання їх на підприємства переробної промисловості.

"Третя група - це всього 7 високорентабельних шахт. Вони будуть забезпечувати енергонезалежність країни", - зазначив глава Міненерговугілля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: