"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Перед мільярдною суперечкою з Україною "Карпатигаз" змінила власника - ЗМІ

Середа, 6 липня 2016, 12:44

У одного з найбільших приватних видобувачів газу в Україні - компанії "Карпатигаз" з'явився новий мажоритарний власник - маловідома офшорна компанія з Гонконгу Powerful United Limited (PUL).

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

Як повідомляється, шведська Misen Energy AB в кінці червня повідомила про продаж PUL 37,5% акцій своєї дочірньої компанії Misen Enterprises AB, яка володіє 100% "Карпатигаз".

Після закриття угоди гонконгська компанія стане найбільшим акціонером українського газовидобувача, якого ЗМІ пов'язують з Дмитром Фірташем і його партнерами.

Реклама:

"Карпатигаз" видобуває близько 690 млн кубометрів газу на рік. Це другий показник серед незалежних компаній після "Нафтогазвидобування" Ріната Ахметова. Виручка компанії за підсумками минулого року перевищила 100 млн дол.

Вартість операції з продажу 37,5% "Карпатигаз" становила 165 млн шведських крон, або 20 млн дол. З цього обсягу тільки 26 млн крон (3,1 млн дол) буде сплачено живими грошима, решту угоди Powerful United Limited оплатить, взявши на себе боргові зобов'язання Misen Energy.

Про нового мажоритарного власника компанії відомо небагато. У повідомленні Misen Energy йдеться, що Powerful United Limited контролює шведська компанія TCT Holding AB, яка опосередковано володіє 9,87% "Карпатигаз". Після операції TCT Holding і Powerful United Limited в сукупності будуть володіти майже 44% українського газодобувача.

Частка інших власників Карпатигаз після завершення угоди значно знизиться. Nellston Holdings Ltd і Norchamo Ltd (обидві - Кіпр) будуть опосередковано володіти по 18,5% Карпатигаз (зараз - по 29,6%), Blankbank Investment Ltd - 12,4% (зараз - 19,8%), Forest Walkway AB - 6% (зараз - 9,65%).
TCT Holding і Powerful United Limited не розкривають своїх кінцевих власників.

Відповідно до виписки з шведського реєстру юридичних осіб, єдиним власником TCT Holding AB є кіпрська Bivissern Finance Ltd. У кіпрських реєстрах згадку про таку компанію знайти не вдалося.

До 2012 року крім Bivissern Finance Ltd ще одним акціонером TCT Holding була кіпрська Comops LTD. Ця офшорка представляла собою одну з холдингових компаній групи Sadkora, яка до 2011 вважалася основним власником Misen Energy AB, володіючи 30% пакетом акцій.

Новий акціонер "Карпатигаз" - гонконгська Powerful United Limited - заснована в липні 2013 року і не схожа на великого інвестора. Перед самою угодою компанія створила сайт, на якому обіцяє інвестувати в енергетичні проекти в Україні, Казахстані і країнах Азії.

Сайт зареєстрований на жителя Литви Аурімаса Аугостінавічіуса, який з 2013 року працює одним з директорів TCT Holding AB, кінцевого власника Powerful United Limited.

Аугостінавічіус також є директором з правових питань сінгапурського інвестиційного фонду Asia Investment Holdings Pte. Ltd. Головою цього фонду з 2015 працює Андрюс Смаліукас, голова ради директорів Misen Energy AB (з жовтня 2014). Смаліукас входить до ради директорів Misen за квотою TCT Holding.

Про якісь інвестиції і проекти Asia Investment Holdings дізнатися не вдалося.

Аугостінавічіуса і Смаліукаса об'єднує одна деталь - вони вихідці з юридичної компанії Valiunas Ellex (раніше - LAWIN), однієї з найбільших в прибалтійському регіоні. Ця фірма спеціалізується на корпоративному управлінні, супроводі угод і арбітражних розглядах.

Ще один директор TCT Holding - виходець з Литви Артурас Бласкевічіус. За даними шведських реєстрів, він - громадянин Сінгапуру. 

У квітні цього року Misen Energy повідомила Міністерство юстиції про намір почати арбітражний розгляд проти України у зв'язку з минулорічним підвищенням рентних платежів до 70%.

Пред'явлена сума збитків може досягти 3 млрд дол, говориться в повідомленні Misen. Глава шведської компанії Смаліукас в 2012 році був одним з юристів, який представляв інтереси Литви в суперечці з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі. Ту суперечка Литва виграла.

Зв'язатися з TCT Holding і Powerful United Limited не вдалося.

Власник великої нафтогазової компанії повідомив, що "Карпатигаз" змінила основного власника ще кілька місяців тому.

"Угода вже давно закрита", - сказав він, не назвавши ім'я нового власника.

Один з топ-менеджерів "Укргазвидобування" розповів, що в минулому році переговори про покупку частки в "Карпатигаз" вели Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, але факт угоди підтвердити не зміг.

Misen Energy AB і "Карпатигаз", незважаючи на публічний статус, ніколи не розкривали своїх кінцевих власників.

Численні розслідування ЗМІ пов'язують Nellston Holdings Ltd і Norchamo Ltd з так званою групою "РосУкрЕнерго" (РУЕ). Її неформальні представники - Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін, Юрій Бойко та Іван Фурсін.

 

Сама Misen багаторазово спростовувала ці дані.

Підтвердженням тому, що група РУЕ мала відношення до "Карпатигаз", служить безліч непрямих фактів.

Наприклад, заступником компанії з правових питань працював Рустам Гайсин, помічник Юрія Бойко в 6 скликанні Верховної Ради.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!