Експерти оцінили втрати західних країн від санкцій в 60,2 мільярда доларів

Середа, 6 липня 2016, 10:12

Країни, які підтримали санкції у відношенні Росії, недоотримали прибутку від експорту на 60,2 млрд дол у період з початку 2014 року по червень 2015 року.

Про це пише "Комерсант" з посиланням на дослідження Centre d`Etudes Prospectives et d'Informations Internationales (CEPII, французький дослідний центр по світовій економіці).

Автори доповіді в своєму дослідженні використовували щомісячні дані про торгівлю на рівні країн, пише РБК.

У грошах недоотримана вигода максимальна у німецьких постачальників (близько 830 млн доларів на місяць, або 27% від обсягу втрат), України - 450 млн доларів, а також Польщі, Нідерландів, Франції та Японії (близько 200 млн доларів).

Реклама:

Як відзначають автори доповіді, в результаті дослідження було виявлено, що основна частина втрат (82%) припала на продукцію, яка потрапила під дію російського ембарго.

"Цей результат дозволяє припустити, що більша частина втрат сталася не через російські контрсанкцій, але через санкції Заходу", - стверджують експерти CEPII.

Аналітики роблять висновок, що цей "побічний збиток" може бути пояснений тим, що фінансові санкції привели до проблем із залученням торгового фінансування під постачання в Росію.

"Ми вважаємо, що ні споживчі бойкоти, тобто раптова зміна в перевагах, або уявний ризик країни не можуть пояснити втрати", - йдеться в доповіді CEPII.

Велика частина від загальної суми втрат (77%) припала на країни ЄС.

Нагадаємо, санкції проти Росії були введені західними країнами після анексії Криму та конфлікту на південному сході України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!