"Газпром" вимагає від "Туркменгазу" 5 мільярдів доларів

Середа, 6 липня 2016, 09:23

"Газпром", який в липні 2015 року подав позов до "Туркменгазу" в Стокгольмський арбітраж, пред'явив компанії претензії приблизно на 5 млрд дол.

Про це пише РБК з посиланням на "Інтерфакс".

За його словами, це сума ретроактивності платежів за контрактом з 2010 по 2015 рік. Це підтвердило РБК джерело в "Газпромі".

З початку кризи 2008 року "Газпром" намагався переглянути ціну на газ, який купується в Туркменії, але тільки влітку 2015 року звернулася до Стокгольмського арбітражу з відповідними вимогами.

Реклама:

Але сума претензій не розкривалася. Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв говорив, що поки рано говорити про те, скільки заплатить і коли заплатить "Туркменгаз".

Згідно із угодою 2010 року "Газпром" закуповував у туркменської компанії 10 млрд куб. м газу в рік. Але в 2015 році російська монополія вирішила зменшити обсяг закупівель до 4 млрд куб. м.

Не домовившись з "Туркменгазом" про зниження ціни, "Газпром" в односторонньому порядку з січня 2015 роки перейшов на оплату за ціною беззбиткового експорту в Європу. Навесні Міністерство нафти і газу Туркменії заявило, що "Газпром" з початку року в повному обсязі оплачує поставки, назвавши його "неплатоспроможним партнером".

У січні 2016 року "Газпром" в результаті "серйозного порушення контракту ГК "Туркменгаз" повідомив "Туркменгаз" про припинення контракту і припинення закупівлі газу в Туркменістані. Медведєв тоді не став розкривати ці "серйозні порушення":

"Якби не було підстав для розірвання контракту, контракт не можна було б розірвати. Причини, по якій він був розірваний, ми розкривати сьогодні не будемо". Контракт був розірваний, тому що протягом п'яти років "Газпром" вів переговори з "Туркменгазом", але він так і не пішов на поступки", - сказало РБК джерело в монополії у вівторок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: