РФ може стати лідером серед боржників через старіння населення - S&P

Вівторок, 5 липня 2016, 09:31

Росія ризикує через 35 років стати лідером за рівнем боргового навантаження, яке може досягти 262% ВВП, за відсутності рішення проблеми старіння населення і зростаючих соціальних витрат.

Про це пише Рейтер з посиланням на звіт міжнародного рейтингового агентства S&P.

S&P прогнозує, що загальна чисельність населення Росії скоротиться на 10% до 2050 року до 129 мільйонів осіб, частка літніх людей старше 65 років зросте до 21% з 13%, а працездатного - впаде до 61% з 70%.

За оцінкою агентства, при збереженні політики частка "вікових" витрат буде неухильно зростати протягом наступних 35 років до 19% ВВП до 2050 року з 13% в 2015 році.

Реклама:

"Така динаміка вказує на погіршення бюджетної позиції Росії в довгостроковій перспективі. Наш аналіз свідчить про те, що під час відсутності політики стримування витрат і структурних реформ, обсяг державного боргу Росії може зрости до 262% ВВП до 2050 року і буде одним з найвищих в світі", - йдеться в доповіді S&P.

Це буде надавати понижувальний тиск на рейтинги в середньостроковій і довгостроковій перспективі, які при такому розвитку подій залишаться в спекулятивній категорії протягом всього періоду до 2050 року.

У той же час, S&P вказує, що такий сценарій видається малоймовірним і влада, швидше за все, не дозволить дефіциту бюджету і рівню боргового навантаження вийти з-під контролю.

Однак підкреслює, що останні дії влади, яка три роки поспіль вилучала пенсійні накопичення громадян, не сприяють стійкості пенсійної системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: