Україна хоче ввести дзеркальні торгові і транзитні санкції щодо РФ - Кубів

Понеділок, 4 липня 2016, 12:20

Україна планує ввести дзеркальні торгові і транзитні санкції відносно Російської Федерації, після прийняття президентом РФ Володимиром Путіним нового указу щодо обмеження переміщення українських товарів через територію РФ.

Про це повідомив перший віце-прем'єр міністр України Степан Кубів під час погоджувальної ради Верховної Ради в понеділок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Насамперед ми внесемо дзеркальні санкції проти дій РФ щодо товарів українського походження і щодо транзиту, який проходить до інших країн. Це абсолютно чітка позиція, яка відповідає міжнародному праву, СОТ та ЄС. Друге: ми піднімемо дзеркально митний збір на російські товари, які ввозяться в Україну. Усе це набуде чинності коли, відповідно, указ президента набуде чинності", - сказав він.

Згідно із заявою Кабміну, запровадження РФ цих обмежень очікувано призведе до штучного погіршення умов торгівлі із третіми країнами, зокрема Центральної Азії, що означатиме скорочення обсягів українського експорту.

Реклама:

"Дані обмеження є черговим грубим порушенням міжнародних зобов’язань РФ, зокрема, взятих в рамках Світової організації торгівлі та Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року", - йдеться у заяві.

Крім того, як зазначається, уряд вживав і вживатиме всіх можливих заходів захисту національних інтересів України та протидії будь-яким виявам агресії з боку РФ.

Також, Кабмін вимагає  від РФ негайного скасування запроваджених обмежувальних заходів по відношенню до українського експорту в інші країни.  

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Російська Федерація запровадила додаткові обмеження щодо транзиту українських товарів через свою територію.

Цим указом запроваджені додаткові обмеження щодо транзиту через територію РФ товарів походженням з України.

Указ розширює обмеження транзиту до Республіки Казахстан і на транзит до Киргизької Республіки.

Законодавчі зміни також передбачають повну заборону транзиту товарів "під ембарго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!