"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати хочуть ввести 16% податкової знижки на покупку електрокара

Четвер, 21 липня 2016, 18:16

У парламенті зареєстрували законопроект 4033а, що вносить зміни до Податкового кодексу і пропонує ввести в Україні податкову знижку для покупців електроавтомобілів.

Пропонується ввести таку норму тимчасово, до 1 січня 2020 року, пише AIN.

Якщо Рада розгляне і прийме цей проект, покупці зможуть компенсувати до 16% від вартості машини за рахунок податкової знижки, а також не будуть сплачувати акцизний податок. Це стосується тільки автомобілів повністю на електричній тязі (гібриди не потрапляють під дію проекту).

Автор проекту зазначає, що податкові та інші преференції для переходу водіїв на електротранспорт створюються в усьому світі.

Реклама:

У Китаї покупець отримує знижку в розмірі 33% від вартості, в США - до 25%. У деяких країнах - Португалії, Іспанії, Франції - уряд виплачує субсидії від 5000 до 7000 євро кожному покупцеві, як зазначає автор проекту.

У той же час в Україні поки що для підтримки такого транспорту зроблено мало.

У 2014 році в країну ввезли лише 95 електрокарів, а в 2015 - 731.

Восени минулого року український парламент підтримав скасування ввізних мит на такі машини, але не прийняв другий законопроект з того ж пакету - про скасування ПДВ.

Більш того, в червні цього року депутат Дмитро Святаш, співвласник групи АІС, великого гравця на ринку продажу авто, заблокував прийняту норму: він вніс постанову про скасування прийнятого проекту, і поки його не розглянуть, спікер не зможе підписати закон.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: